Nieuws Actueel

IBM zegt chips vaarwel

Rik Nizet 20 oktober 2014

Het Amerikaanse technologieconcern IBM neemt definitief afscheid van zijn verlieslijdende divisie waar chips worden geproduceerd. Chipproducent Globalfoundries krijgt de divisie in handen en krijgt daarvoor een beloning van 1,5 miljard dollar (1,2 miljard euro) van IBM, zo meldde dat bedrijf maandag.

IBM schrijft in totaal 4,7 miljard dollar af op de chipdivisie. Die kosten zijn zichtbaar in de resultaten van het derde kwartaal. Naast het bedrag dat door IBM aan Globalfoundries wordt uitgekeerd, krijgt IBM zelf voor circa 200 miljoen dollar aan bezittingen van dat bedrijf. De nettowaarde van de transactie komt daarmee uit op 1,3 miljard dollar.

De onderhandelingen met Globalfoundries werden in juli nog afgebroken. Nu de transactie alsnog is geslaagd, verwacht IBM zich beter te kunnen richten op fundamenteel onderzoek op het gebied van chips en de ontwikkeling van cloud-, data- en mobiele systemen.

Onder de prognosesHet concern opende ook de boeken over het derde kwartaal, waarin het resultaten presenteerde die flink onder de prognoses van marktkenners uitkwamen. Zo zag IBM de nettowinst, opgeschoond voor de verkoop van de chipdivisie, uitkomen op 18 miljoen dollar. Dat was een jaar geleden nog ruim 4 miljard dollar.

OmzetIBM zag de omzet met 4 procent afnemen tot 22,4 miljard dollar. Topman Ginni Rometty sprak van teleurstellende prestaties en constateerde dat de markten waarop het bedrijf actief is, in september vertraagden. International Business Machines, zoals IBM voluit heet, liet ook de winstdoelstelling voor 2015 los.