Nieuws Actueel

Iedere zondag naar de winkel in Oosterhout

Rob Musters 21 januari 2016

Winkelen shoppen reclametaks belasting Delfzijl

Winkeliers in Oosterhout mogen voortaan het hele jaar zelf bepalen of ze op zondag open gaan of niet. Hoewel een meerderheid (70 procent) van de winkeliers de vrije koopzondag niet ziet zitten, is de gemeenteraad dinsdag toch akkoord gegaan met het voorstel van het college van B en W om alles vrij te laten.

Wethouder Marcel Willemsen: "Uit een enquête onder de winkeliers blijkt dat 70 procent niet iedere zondag open wil. Hebben wij daar naar geluisterd? Nee”, antwoordt Willemsen zichzelf. "Mensen willen nu op zondag winkelen. Als we hier niet in meegaan, raken we bezoekers kwijt. Wij vinden dat ondernemers ruimte moeten krijgen. Als er een begin is, is het een kwestie van tijd voordat alle winkels open gaan.”

SP en PvdA denken dat de openstelling ten koste gaat van kleine ondernemers die gedwongen worden om extra personeel in te zetten. Voorstanders in de gemeenteraad van de vrije koopzondagen prijzen het initiatief aan. Peter Bogerd (GBV): "Een goede manier om een bruisend centrum te krijgen.” Maarten Velds (D66): "Hier pleiten we al jaren voor.” Peter de Laat (Gemeentebelangen):"De winkeliers moeten afspreken dat ze tegelijk opengaan. Niet de ene helft wel en de andere niet.” Dees Melsen (VVD): "Nu zijn de ondernemers aan zet.”

De ondernemers zijn niet allemaal blij, zo blijkt uit de reactie, gisteren, van Bert de Haas van Winkelstad Oosterhout. "Dit wordt de nekslag voor de binnenstad. Straks zijn een paar winkels altijd open en andere soms. Dat is verwarrend voor de consument. In Breda kun je wel iedere zondag open omdat de mensen toch naar het centrum trekken om iets te eten, te drinken of een evenement te bezoeken. Het winkelen sluit daar logisch bij aan. Oosterhout is daar de stad niet voor.”