Nieuws Actueel

'Iedereen die Allah akbar roept richt ons land ten gronde'

Van onze redactie 10 januari 2015

De Franse krant Le Figaro kopt ,,De dood van de moordenaars". Op de voorpagina staan foto's van de politie-invallen in Dammartin en Parijs, waarmee de gijzelingen werden beëindigd. Toch schrijft de krant dat ,,het einde van de gijzelingen niet het einde van de oorlog tegen de extremisten is.'' De krant is fel: ,,Iedereen die Allah akbar roept richt ons land ten gronde.''

Harde realiteit Volgens Le Monde moet Europa voortaan leven met een ,,harde realiteit, die niet snel is uit te roeien". De Franse krant wijst op het jihadisme, dat zijn wortels vindt in het onrustige Midden-Oosten, waar landen als Syrië en Irak uiteenvallen. ,,De wereld van moslims is al eeuwenlang in een interne oorlog verwikkeld. Het duurt decennia voor deze regio iets terugvindt dat op evenwicht lijkt. We kunnen weinig doen. De strijd tegen het islamitisch extremisme is moeilijk en vereist een langetermijnverbintenis."

De Europese editie van The New York Times noemt het einde van de klopjacht op de terroristen die woensdag een aanslag pleegden op de redactie van Charlie Hebdo ,,bloedig''. Wederom de vraag of het drama nu echt voorbij is, of dat er ,,meer cultureel, religieus en politiek geweld op komst is.''

Horror De Franse krant Le Parisien heeft foto's van de 3 gedode terroristen op de voorpagina staan. ,,Tot het einde horror'', staat erboven. Daarna volgt een 'Je suis Charlie'-special van maar liefst achttien pagina's.

Het Britse dagblad The Guardian opent met een foto van een vrouw die wordt bevrijd uit de joodse supermarkt waar ze urenlang werd gegijzeld. Zij brengt het er levend vanaf. 4 andere gegijzelden overleefden het drama niet. ,,Een bloedige ontknoping" is de kop.