Nieuws Actueel

Iedereen kan meekijken op webcam kinderdagverblijf

Van onze redactie 10 december 2014

Dat zegt Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK, de belangenorganisatie van ouders in de kinderopvang. Uit een eenvoudig onderzoek door deze krant bleek maandag dat er op minimaal 2 kinderdagverblijven door buitenstaanders via de webcam meegekeken kan worden.

Op de beelden was een aantal spelende kinderen te zien, maar ook een leidster die een kind verschoont. Op een van de camera's komen regelmatig kinderen langs die hun broek optrekken: ze zijn net naar de wc geweest.

Dat kinderdagverblijf is zichtbaar via de Russische website Insecam.org , die beelden van webcams van over de hele wereld doorgeeft. De camera is gericht op het hoekje waar kinderen verschoond worden. Blote kinderen zijn niet in beeld; het hoekje is afgeschermd met een schot.

De beelden van het andere kinderdagverblijf, Kindervilla in Naarden, zijn eenvoudig te googelen. Directeur Nathalie Feijen is geschrokken, maar wist dat de beveiliging lek was. Kindervilla was volgens Feijen het eerste kinderdagverblijf in Nederland dat met webcams werkte. "We wilden graag transparant zijn. Destijds was de beveiliging van de camera's niet goed. Binnenkort vervangen we de oude camera's door nieuwe. Daar zit de beveiliging al in, maar mensen die kwaad willen hou je nooit tegen. 100 procent veilig wordt het nooit."