Nieuws Actueel

Wie maakt toch die kapstokhaakjes die overal hangen?

Sommige bedrijven kennen we allemaal zonder het te weten. Zoals Hermeta. In elke woning, school en sporthal is wel een product te vinden van de aluminiumgieterij uit Asperen in de Betuwe. Hermeta produceert metaalwaren met aluminium als basisgrondstof. Voor in huis, in openbare gebouwen (onder meer garderobes en kluisjes) en treinen. Twee succesnummers van de afdeling bouw- en meubelbeslag, de meest internationale tak van het oorspronkelijk in Rotterdam opgerichte Nederlands-Duitse (familie) bedrijf: de trapleuninghouder en de tulphaak, waaraan je in de trein je jas hangt.

Lotte Martini 17 oktober 2016

Haak hermeta

DesignlabelDe producten van Hermeta zijn met name gewild in België, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Via retailreuzen als Peter Pepper Products, Manutan en Descours & Cabaud vinden ze hun weg naar de klant. Maar Hermeta biedt meer dan alleen huis-tuin-en-keukenhaken. Afgelopen november werd designlabel House of Hermeta aan het bedrijf toegevoegd. Een uitbreiding met een dubbele aanleiding: enerzijds de concurrentie vanuit lagelonenlanden en anderzijds juist de toenemende vraag naar hoogwaardige ambachtelijke producten. Amerikanen smullen van Dutch design, weet directeur Marcel van der Sluijs, die in 2014 alle Nederlandse aandelen kocht en zo de onderneming voor de helft in handen kreeg. ,,En wij hebben de kennis en kunde in huis om het te maken.”

Focus Industrieel vormgever en glaskunstenaar Carina Riezebos, aangetrokken als artdirector, ontwikkelde de kledinghaken Gala, Crude en Tulipa. Handgemaakt, in gelimiteerde oplage en voorzien van een certificaat. De kunstige ontwerpen brachten Marcel en Carina en hun collega’s al op de designbeurzen Meesterlijk (Amsterdam), de Salone del Mobile (Milaan) en NeoCon (Chicago). Daarnaast speurt het team naar de mooiste toon- en verkooppunten in hippe warenhuizen zoals X Bank, Strand West en de winkel van Museum Beelden aan Zee in Scheveningen, waar de sierlijke Gala niet misstaat bij de actuele Picasso-tentoonstelling. Qua buitenland heeft Marcel zijn oog laten vallen op chique New Yorkse hotels, terwijl de Duitse Hermetaeigenaren zoeken naar een galerij in havenstad Hamburg. Ook Dubai spreekt tot de verbeelding, maar blijft voorlopig een droom. ,,We concentreren ons eerst op landen waar we al actief zijn. Focus is heel belangrijk. Je kunt je producten niet ‘even’ ergens anders verkopen.”

Tips 1. Geduld Grote retailers krijgen honderden verzoeken van buitenlandse producenten. Besef dat het tijd kost hun vertrouwen te winnen. 2. Vakkennis Amerikanen verlangen gedegen vakkennisvan hun handelspartners. Door jezelf en je product goed te presenteren, val je op. 3. Netwerk Nederland heeft uitstekende voorzieningen om ondernemers te helpen bij de stap naar het buitenland. Consulaten, handelsmissies, de Kamer van Koophandel. Maak daar gebruik van. 4. Taalcursus Veel Nederlanders denken – ten onrechte – dat ze goed Engels spreken. Maar goed Engels leer je niet van televisie. Investeer in talencursussen voor jezelf en je personeel.