Nieuws Actueel

Iedereen liet directeur de boel beduvelen

Van onze redactie 9 november 2015

Rapportkouteriksportparkdemeent1065

Wie rondrijdt in het uitgestrekte Binnenveld tussen Ede, Rhenen, Veenendaal en Wageningen kan zomaar verrast worden door het bijzondere sportpark De Meent. Een kleine kilometer buiten het dorp Achterberg liggen een heuse tribune, twee strakke voetbalvelden en een trapveldje van een club uit nota bene de hoofdklasse. Dit is het levenswerk van Johan van Kouterik. Hij bedacht, bestuurde én financierde een club tussen de weilanden. Dat schrijft De Gelderlander.

Een ondernemer die dát mogelijk maakt in het kleine Achterberg (vierduizend inwoners), dat is de ideale directeur voor Permar, dachten de toenmalige wethouders Pieter van Lent van Renkum en Roel Kremers van Ede in 2011. De gemeenten Ede, Scherpenzeel, Barneveld, Wageningen en Renkum zaten nogal verlegen om een goede directeur voor hun sociale werkbedrijf (SW). Even eerder was de Edese oud-wethouder Rob Spiegelenberg (PvdA) met stille trom vertrokken als directeur, Permar met een miljoenenverlies achterlatend.

CommissarisVan Kouterik solliciteerde om commissaris te worden, hij werd op verzoek van het bestuur interim-directeur. Als hij een half jaar later 'echt' directeur wordt, is de ondernemingsraad (or) nog altijd enthousiast, blikt Hans Gerritsen van de or terug. "Wij wilden eindelijk eens een directeur die niet uit de politiek kwam, iemand met daadkracht die nieuwe opdrachten binnenhaalde."

BerenschotrapportUit het rapport dat Bureau Berenschot vrijdag presenteerde over de gang van zaken rond Permar in de afgelopen vier jaar blijkt dat Van Kouterik doorpakte én sjoemelde. Van Kouterik gebruikte extra geld dat bedoeld was voor een reorganisatie van het bedrijf voor reguliere bedrijfsvoering en paste eigenhandig cijfers in rapportages aan, waarna deze positiever leken dan in werkelijkheid. Gevolg was dat politici niet meer konden bijsturen om de jaarlijks verliezen, op te hoesten door de gemeenten, beperkt te houden. Voor 2014 alleen al betekende dat een verlies van 1 miljoen euro waar niemand op rekende.

BevoegdhedenTerugkijkend oordeelt Berenschot dat Van Kouterik té weinig wist van de gang van zaken van een SW-bedrijf. Omdat hij alle bevoegdheden had gekregen, kon hij niet worden afgeremd. Cruciaal was ook dat hij te weinig ervaring had met het politieke spel, aldus Berenschot. In de politiek is iets verzwijgen een doodzonde. Maar Van Kouterik deed dat wel, omdat hij steeds hoop had op nieuwe contracten en betere resultaten, zei hij. En hij wilde vooral ook al de in zijn nek hijgende politici uit de vijf betrokken gemeenten rustig houden.

AmateuristischHet bestuur van Permar en uiteindelijk ook de raden werden daarom fout ingelicht over de werkelijke situatie van Permar. Wat Berenschot betreft kunnen de in hun ogen te weinig kritische politici zich daar niet achter verstoppen. Daarnaast moet het roer om bij het dagelijkse bestuur, waar de wethouders van de vijf deelnemende gemeenten in zitten. Die organisatie blijkt lichtelijk amateuristisch, alleen al getuige het feit dat 31 door de onderzoekers opgevraagde stukken niet gevonden konden worden. Daarnaast bleken allerlei afspraken niet helder te zijn: het definitieve arbeidscontract met Van Kouterik blijkt bij geen van de betrokken partijen nog in het bezit.

HelderheidVanwege hun dubbele petten waren wethouders vooral bezig met de financiële belangen van hun eigen gemeente, niet met de toekomst van Permar. Ze waren het bovendien vaak oneens. En dat is kwalijk nu er vanuit Den Haag veel verandert voor de mensen die vanwege een handicap geen regulier werk kunnen vinden. Hans Gerritsen van de or: "We willen weten waar we aan toe zijn. Permar heeft vooral helderheid nodig. "

BedrogHet bedrog van Van Kouterik kwam pas begin 2015 uit. Contracten met een waarde van ruim 300.000 euro waar hij mee schermde, bleken niet te bestaan. Het beeld dat ontstaat van de man, die niet bereikbaar was voor commentaar, is dat van een opportunist. Iemand die, zo melden meerdere bronnen, altijd zelf alle touwtjes in handen wilde hebben, zich overal doorheen blufte. Ook voordat dit voorjaar bij voetbalclub VVA'71 bleek dat de zaken er niet zo zonnig voorstonden als gedacht - de club kreeg een fikse naheffing van de Belastingdienst - hield van Kouterik steeds vol dat het wel goed zou komen. De man uit Achterberg zit inmiddels al lange tijd ziek thuis met een burn-out. In januari werd hij onwel achter het stuur op de snelweg.