Nieuws Actueel

IJsbaan baart succes en zorgen

Harry van der Ploeg | Foto: Marina Popova 28 december 2015

Ijsbaan Arnhem Winterfestijn

Hoe houdt Arnhem het wintergevoel bij 15 graden boven nul? Met een schaatsbaan die stand houdt bij tegenslag. De organisatoren van het Winterfestijn in Arnhem vertellen erover in De Gelderlander.

De organisatoren Raymond Driessen en Constantijn Fuchs maken goede en slechte tijden mee tijdens het Winterfestijn in hartje Arnhem. "Soms zit je met samengeknepen billen te wachten op publiek”, vat Fuchs hun hardnekkige poging tot witte kerst bij hoge temperaturen samen. "Soms gaat het fantastisch goed. Er is een dag geweest dat ik de schaatsbaan even moest sluiten omdat er te veel mensen op stonden.”

Op het Gele Rijdersplein houden de ondernemers moedig stand tussen dagen van miezerige regen en mondjesmaat zonneschijn. Tot dankbaarheid van de vele schaatsers die het ijs nabij de AKU-fontein hebben weten te vinden.

Eric Boer is er met vrouw en kinderen uit de Arnhemse wijk Rijkerswoerd. "De laatste keer dat ik op natuurijs stond, is acht jaar geleden", schat Boer in. Hij is vol lof over de overdekte baan en verkiest deze moeiteloos boven de concurrent bij het Nederlands Openluchtmuseum of de indoor ijsbanen van Travium in Nijmegen. "Dit is volgend jaar echt voor herhaling vatbaar."

GlijbaanDe glijbaan van ijs gaat het einde van het Winterfestijn niet meer halen. "Ik schat dat we de Funslide zeven keer een half uur open hebben gehad”, veronderstelt Raymond Driessen bij de kerstbomen die met watten als sneeuw zijn uitgebeeld. "We hebben er experts bijgehaald om hem te redden." De mannen zagen in die dagen lijdzaam toe hoe de energierekening bleef stijgen. "Jammer, maar eens houdt het op”, vat Fuchs het besluit samen.

Driessen: "De schaatsbaan is vlak overdekt en prima goed te houden."

Een paar ondernemers zijn al uit hun winterkraampjes vertrokken maar anderen komen er voor terug. Driessen wijst erop dat dinsdag de kunstenaars met hun motorzagen sculpturen gaan scheppen vanuit het ijs. De icecarvers worden ’s avonds afgewisseld met demonstraties curling. "Curlers kunnen zich nog aanmelden", meldt Driessen. Hij somt de nieuwkomers van deze week op: "Straatartiesten die vanaf het Winterfestijn een rondje door de stad lopen, een filmdag met led-schermen, een slotfeest met alle vrijwilligers."

Rode loperSpeciale aandacht wil hij vestigen op het enorme hart dat bij de AKU-Fontein hangt, toegankelijk voor de warm voelende mens via een loopbrug met rode loper. "We hopen dat mensen daar zich ’s avond laten fotograferen met een hartelijke groet voor mensen bij wie ze even stil willen staan. Met foto’s op Facebook."

In de blokhut houdt popkoor The Anthony Singers uit Nijmegen het publiek voor dat af en toe wat tegenslag gepaard gaat met een flinke stap voorwaarts. Fuchs hoopt van harte dat de organisatie quitte speelt, met uitzicht op een herhaling van de ijsbaan in een echte winter. "We gaan in februari al nadenken over een nieuwe invulling."