Nieuws Actueel

'IJsbaan kan helft goedkoper'

VANDA VAN DER KOOI 2 december 2015

Ijsbaanvegen1065

De Eindhovense IJsbaan kan veel beter worden geëxploiteerd door een bedrijf dan door de gemeente. Het is reëel om te verwachten dat de kosten voor de gemeente dan worden gehalveerd. De IJsbaan open houden betekent echter wel dat de gemeente de beoogde bezuiniging - sluiting had circa 1,2 miljoen euro moeten opleveren - niet haalt.

Dit maakte het regieteam IJssportcentrum dinsdagavond bekend tijdens een commissiebijeenkomst in het Eindhovense stadhuis. Direct voorafgaand aan deze bijeenkomst waren medewerkers van de IJsbaan al op de hoogte gebracht. Het regieteam voerde afgelopen maanden gesprekken met allerlei betrokkenen op de IJsbaan en in de sportwereld. Al die gesprekken wezen in dezelfde richting: de gemeente is niet in staat om van de IJsbaan een succes te maken, qua bezoekers en inkomsten. "Ondernemerschap en gastheerschap vereisen een stevige impuls. Dat gaat niet zomaar, daar is een andere vorm van beheer voor nodig. De exploitatie van een ijsbaan behoort niet tot de kerntaken van de gemeente. Een gemeente hoeft niet te zorgen voor, maar te zorgen dat", zei Henk-Jan Donderwinkel namens het team.

ExploitatieresultaatHet regieteam stelt dat een verbetering van het exploitatieresultaat met 500.000 euro tot de reële mogelijkheden behoort. Het baseert zich daarbij op uitvoerige gesprekken met 'marktpartijen'. Keihard is het getal van vijf ton niet, maar 'het zit ergens tussen de achterkant van een sigarendoos en een formele aanbesteding in', aldus Henk-Jan Donderwinkel.

In het harnas jagenHet regieteam adviseert de gemeente om eigenaar te blijven en het gebouw te verhuren aan een commerciële partij. Daarbij moet ze afspraken maken: bijvoorbeeld garanties vragen op het gebied van onderhoud, tarieven voor bepaalde doelgroepen en garanties voor de huidige gebruikers. Maar de gemeente moet daar niet in doorslaan en niet te veel willen vastleggen. "Een ondernemer zou wel gek zijn om zijn vaste klanten tegen zich in het harnas te jagen."

Als raad en college tot privatisering besluiten en de IJsbaan niet sluit, blijft er wel een gat in de sportbegroting. "Vraag is hoe we dat oplossen", zei wethouder Bianca van Kaathoven (SP, sport) gisteravond tijdens de presentatie. Ze wilde niet ingaan op de vraag of het college nu definitief 'om' is en bereid is om de IJsbaan open te houden, ook al kost dat dan nog altijd wel vijf ton aan gemeentegeld per jaar. De wethouder spreekt zich hier naar verwachting vanmiddag wel over uit. Ze kondigde gisteravond in ieder geval aan dat vanmiddag een commissienotitie wordt verspreid waarin alternatieve bezuinigingsopties staan.

Als het tot een aanbesteding komt, dan ligt het volgens regieteam-voorzitter Rob Spit (tot 1 december tevens waarnemend sectorhoofd binnen het ruimtelijk domein van de gemeente) voor de hand dat de grote bedrijven die nu op dit gebied actief zijn zullen meedingen: Laco en Optisport. "Maar er kunnen ook heel andere partijen zich inschrijven. Ik begrijp dat de ondernemers die nu al op de IJsbaan actief zijn ook interesse hebben."

Als de exploitatie wordt overgenomen, betekent dat volgens Spit niet dat het huidige personeel zijn baan verliest. "In de praktijk elders in het land zie je dat in zo'n geval het directe personeel, denk aan de ijsvegers en technische medewerkers, wordt overgenomen. Een ondernemer kan vervolgens toch efficiënter werken: zijn kosten zijn lager omdat het personeel in een andere CAO valt en hij zet medewerkers alleen in als dat echt nodig is."