Nieuws Actueel

IJsbereider Riccardo Talamini uit Enschede: ‘We willen dat er een echte Talamini op de zaak staat’

Van onze redactie 3 juni 2015

Talamini lars smook

Riccardo Talamini uit Enschede is een van de vier ijsbereiders uit de roemruchte familie die wil voorkomen dat de naam ook gevoerd gaat worden door ondernemers die helemaal niets met die familie-traditie te maken hebben.

Giovanni TalaminiOoit was er een ijsbereider met de naam Giovanni Talamini, uit het piepkleine Vodo di Cadore die in de negentiende eeuw aan het hof van Wenen naam maakte als ijsmaker voor de keizer en diens vrouw Sissi. Na veel omzwervingen belandde hij in Deventer en toen hij personeel zocht, togen meer van zijn dorpsgenoten naar het noorden, zeker toen er in de jaren dertig van de vorige eeuw grote werkloosheid heerste in Vodo. „Maar de naam Talamini is daar zoiets als Smit of Schilder in Volendam”, zegt Riccardo Talamini (40), eigenaar van de gelijknamige ijssalon annex espressobar in Enschede. „Ergens zijn alle Talamini’s in Nederland wel familie, maar niemand weet precies hoe.”

ItalgroepDe Talamini’s hier zijn bijna allemaal lid van de Italgroep en hebben die handelsnaam laten deponeren voor de hele Benelux. Een van die leden was Dordtenaar Riccardo Talamini, die zeven franchise-vestigingen onder de familienaam voerde. Die zaken in Rotterdam en wijde omgeving zijn formeel eigendom van ondernemers met oer-Hollandse namen, maar omdat ze hun ijs betrokken van Talamini uit Dordrecht, mochten ze die naam voeren. „Maar die binding is er door het overlijden van Riccardo niet meer”, zegt zijn naamgenoot uit Enschede. „We willen de traditie in stand houden dat er een echte Talamini of iemand uit dat geslacht op de zaak staat en ook ambachtelijk ijs maakt. Want dat zijn de twee kenmerken van een Talamini.”

OverlijdenOm die reden hebben vier Talamini-ondernemers uit de Italgroep geëist dat de zeven van de Rotterdamse tak per 1 augustus stoppen met het voeren van die naam. Volgens Riccardo vervalt het recht daarop bij overlijden van de eigenaar en zou een nieuwe ondernemer die toestemming weer opnieuw moeten aanvragen. De vier eisers zijn de ondernemers uit Enschede, Almelo (Giancarlo Talamini), Rijswijk en Deventer (met vestigingen in Zwolle en Zutphen). „Alle Talamini-zaken uit de Italgroep dus”, zegt Riccardo. De Talamini ijssalon in Winterswijk staat daar geheel buiten. Volgens Riccardo staat daar sinds het overlijden van de eigenares met de familienaam weliswaar geen Talamini meer op, „maar zij voerden die naam al voor het handelsmerk werd gedeponeerd en mogen dat dus blijven doen.”

FamilieRiccardo heeft de zaak zes jaar geleden overgenomen van zijn vader Angelo (75), die zelf in Bergen op Zoom geboren is, maar wiens vader wel uit Noord-Italië komt. „We hebben allebei een hechte band met de andere Talamini’s in Nederland”, zegt Angelo, „en elke winter gaan we terug naar de familie in Vodo. We zijn trots op onze traditie en we willen die graag in stand houden.”

Riccardo: „Als iedereen de naam mag voeren, onderscheid je je helemaal niet meer en kan er allerlei ijs onder die naam verkocht worden, ook industrieel.” Riccardo hoopt dat het niet tot een proces hoeft te komen.

Foto: Riccardo Talamini (Lars Smook)