Nieuws Actueel

IJsmaker Frans Steggink van IJsboerderij De Bölte heeft 500 ijssmaken in assortiment

Van onze redactie 19 augustus 2015

Frans Steggink Frans Nikkels 1

En zijn inspiratie is nog niet lang niet uitgeput. Een nieuwe smaak is een kwestie van goed kijken, wat uitproberen en dan uittesten. Zo zijn er in de loop der jaren heel wat nieuwe smaken geboren. Bij Frans Steggink lijkt niets onmogelijk.

MelkveehouderijEind vorige eeuw bouwde de eigenaar van ijsboerderij De Bölte aan de Dalweg in Nutter zijn melkveehouderij af om zich gaandeweg volledig op de productie van ijs te gaan richten. Zijn drie dochters voelden niet voor overname van de veehouderij. "Die gingen 's avonds liever afwassen dan mee om de koeien binnen te halen. Dan weet je het wel", zegt Steggink.

Nieuwe wegHet waren bevriende horecamensen uit de omgeving die Steggink aanspoorden een nieuwe weg in te slaan. "In gesprekken kwam steeds vaker naar voren dat ze op zoek waren naar een adres voor een apart ijsje, voor hun restaurants. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld een bolletje mosterdijs, dat wordt dan in de keuken van het restaurant kort gefrituurd en opengesneden op een bord met carpaccio geserveerd", legt Steggink uit. "Het ijs loopt er dan als lava uit."

Samen met koks van verscheidene horecagelegenheden uit de buurt ontwikkelde Steggink een eigen receptuur. "We zijn begonnen met een kleine ijsmachine, met elkaar hebben we aan een eigen smaak ontwikkeld." Twee van de dochters runnen tegenwoordig met moeder Marinka Steggink Boerderij Spa Nutter, eveneens aan de Dalweg.

Houten chaletNa verloop van tijd ging de familie Steggink ook ijs aan huis verkopen. Eerst vanuit een houten chalet, in 2005 werd een nieuwe verkoopruimte gerealiseerd. Steggink: "Van het ijs dat werd gemaakt in opdracht van de horeca, hielden we steeds halve bakjes over. Vandaar dat het idee ontstond om ook aan huis met een verkooppunt te beginnen."Inmiddels draait een nieuwe ijsmachine twee dagen per week, tussen de vijftienhonderd en tweeduizend liter in totaal. Steggink: "Zo'n mosterdijsje zul je bij ons op het erf nooit aantreffen in de vitrine, dat is geen likijs. Wel hebben we altijd wat verrassende smaken in de aanbieding, naast uiteraard de standaard smaken als vanille en chocola. Vaste klanten willen steevast weten of er een nieuwe smaak te ontdekken valt."

WinterperiodeNieuwe smaken bedenkt Steggink voornamelijk in de winterperiode. Zo werden recentelijk bokkepootjesijs en Simba-ijs, gebaseerd op de Lion-chocoladereep, aan het assortiment toegevoegd. Steggink: "Ik koop een pak koekjes of chocola, kijk naar de ingrediënten en bekijk of ik er wat mee kan." Is een nieuwe ijssmaak klaar, dan zet Steggink deze uit bij de horeca voor suggesties tot de smaak goed is.

Foto: Frans Nikkels