Nieuws Actueel

'Ik ben blij dat we er nog zijn'

Van onze redactie 16 november 2015

Image 5445462

Rik de Jonge, chef-kok van het Utrechtse restaurant Madeleine, werd in zijn enkel geraakt. Zijn drie vrienden bleven ongedeerd, maar achttien bezoekers op het terras overleefden de aanslag niet.Joris Visser, eigenaar van hamburgerrestaurant Pickles in Utrecht, in de Rotterdamse Markthal en op de Pier in Scheveningen, keerde gisteren terug uit Parijs. Iedereen wil zijn verhaal horen. Maar hij vertelt er niet graag over en houdt vrijwel alle media bewust op afstand. ,,Ik kom nu kalm over, maar realiseer me dat het heel anders had kunnen aflopen. Ook voor Rik. Hij komt naar verwachting vandaag weer thuis.''PaniekDe aanslag op het terras van La Belle Équipe ging in een flits. Maar de chaos en paniek was immens. ,,Voor de mensen in het theater even verderop moet het nog dramatischer zijn geweest'', merkt Visser op. ,,Zij zijn uren gegijzeld en hebben al die tijd in doodsangst gezeten. Wij hadden snel in de gaten dat het met Rik goed zou komen. Hij was aanspreekbaar en de hulp was snel en goed.''Visser heeft de gewonde Rik de Jonge niet alleen gelaten. ,,Wij wilden natuurlijk graag zo snel mogelijk naar huis, maar wilden Rik ook niet alleen laten. We hebben gewacht totdat zijn ouders er waren. De hulp in Parijs was perfect. De ambassade heeft ons vanaf het begin ondersteund.'' Bij restaurant Madeleine aan het drukke uitgaansplein 't Wed in het centrum van Utrecht reageerden collega's van Rik geschrokken. Reacties,,Maar we waren ook blij dat Rik er relatief goed van af is gekomen'', zegt eigenaar Pim van Moorsel. Medewerkers van Madeleine werden het hele weekend bestookt met reacties van bezoekers, die wilden weten hoe het met Rik de Jonge ging en hem sterkte wensten.Visser weet nog niet of hij deze week weer aan het werk gaat. ,,Misschien wel, ik laat het eerst even rustig bezinken. Misschien dat er later in de week toch iets van slachtofferhulp nodig is. Ik ben in elk geval heel blij dat we er met zijn vieren nog zijn.''KabaalUtrechter Willem Popelier en zijn vrouw zaten vrijdagavond ook bij La Belle Équipe. Na een warme maaltijd zagen ze af van een dessert. Het werd toch wat te druk en gehorig in het eetcafé. Aan die beslissing hebben ze hun leven te danken. Nog maar koud in hun hotel aangekomen, 200 meter verderop, klonk er een gigantisch kabaal. ,,Het klonk te mechanisch en te ritmisch voor vuurwerk,'' vertelt Popelier, die vanwege de internationale beurs Paris Photo in de Franse hoofdstad was. ,,Vanuit ons hotelraam zagen we dat op straat een totale chaos ontstond. Mensen renden de straat op. Auto's stonden schots en scheef stil op de weg.''KalasjnikovsAl gauw zag het stel op Twitter berichten dat er met kalasjnikovs geschoten werd in het restaurant waar zij zojuist hadden gegeten. ,,Ondertussen kwamen allerlei hulpdiensten aangesneld: de brandweer, ambulances, de ME, het leger. De hotellobby werd provisorisch ingericht als commandopost van de politie en gewonden werden binnengebracht. De straat was ineens wereldnieuws.''Speciale eenheden doorzochten het hele hotel. ,,We zaten weliswaar in het afgezette gebied, maar het is toch wel eng omdat je niet weet wat er verder nog is. We hebben die nacht nauwelijks kunnen slapen. De volgende dag bleek dat de mensen die aan ons tafeltje waren gaan zitten, het niet hebben overleefd. De mensen die naast ons zaten en de serveerster ook niet.''ThuisInmiddels is het stel weer thuis in Leidsche Rijn. ,,Vrienden hebben ons opgehaald. Popelier blijft er nuchter onder dat hij en zijn vrouw aan de dood zijn ontsnapt. ,,Het is hoe het loopt en daar heb je toch geen invloed op. Maar als we nu nog eens in een restaurant zitten en er wordt ons gevraagd of we nog een dessert willen, zullen we elkaar wel even aankijken.''