Nieuws Actueel

'Ik ben geen crimineel'

Lotte Grimberg 2 januari 2015

"Ik ben geen crimineel. Ik wil betalen, maar kan het niet''. Dat zegt de van oorsprong Iraakse Zina (gefingeerde naam) over het boetebedrag van tienduizenden euro's waarvoor het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) haar wilde laten gijzelen. De met eerwraak bedreigde moeder van drie kinderen woont op een geheim adres en heeft geen werk meer.

CelTwee keer werd ze daadwerkelijk meegenomen en zat ze uren in een cel vanwege de boetes. Eén van die keren werd ze door de politie in bijzijn van haar kinderen uit de auto gehaald en meegenomen."Ik ging op andere plekken slapen uit angst dat ze me mee zouden nemen'', vertelt de vrouw. "Ik keek steeds om me heen. Het was heel bedreigend'', vertelt ze over de dreigende opsluiting.

PaniekDe problemen begonnen nadat haar illegaal in Nederland verblijvende man het land uit werd gezet. Door depressie, paniek en stress liet ze naar eigen zeggen alles liggen en maakte ze haar post niet meer open. "Ik had een baby, ik kon niet alles in één keer'', zegt ze daarover.

BoeteOp haar naam stonden meerdere auto's van familieleden. Als daarmee te hard werd gereden kwam de boete ook op haar naam. "Als dat 100 euro was, dan liep dat bedrag in korte tijd op tot 300 euro'', zegt Zina. De bedragen stapelden zich razendsnel op. Uiteindelijk stond er 38.000 euro open. "Het was een grote fout van mij, maar dit wens je niemand toe'', zegt Zina.

Haar advocaat Robert Eefting van De Haan Advocaten wist uiteindelijk de rem te vinden. Maar pas nadat hij een zaak tegen de Staat had aangespannen namens Zina kon er met het CJIB worden gesproken over een regeling. Die kwam er ook. De vrouw zit inmiddels in de schuldsanering.

Dementerende manEefting is het niet eens met de harde aanpak. Wekelijks helpt hij mensen die hun boete niet kunnen betalen, maar wel in de cel dreigen te belanden. Momenteel staat hij onder anderen een dementerende man van tachtig jaar bij en een dakloze. In 2013 zat zijn cliënt Wout de Moor, die hersenletsel had opgelopen bij een verkeersongeluk in het buitenland, zelfs ruim twee maanden in detentie voor openstaande boetes.

WaarschuwingenVolgens de advocaat gaat het vaak om dit soort kwetsbare mensen. Die maken hun post niet open. Ze lezen aanmaningen en waarschuwingen niet. En vaak komen ze ook niet opdagen bij de kantonrechter die het verzoek van het CJIB tot gijzeling behandelt.

Een groot probleem is volgens Eefting ook dat de boetes ook na de tijd in de cel gewoon blijven staan. De schuld is niet voldaan en ook blijft de 'wanbetaler' een nieuw verblijf in de cel boven het hoofd hangen.