Nieuws Actueel

'Ik ga liever niet op vakantie dan dat ik iets tegen mijn gevoel in verkoop'

Ons land telt 1,3 miljoen ondernemers en 360.000 bedrijven. Twee derde van de 7,3 miljoen werkenden vindt emplooi in het midden- en kleinbedrijf. AD is deze week op bezoek bij Fluminalis.

Bart van Eldert 21 december 2015

Kerkinventarispluminalis1065

Een houten kruisbeeld van zeker 4 meter hoog, Maria's, een kerkorgel, schitterende monstransen en een 10 ton wegend preekgestoelte. Fluminalis doet in religieuze zaken. Soms voor duizend euro en soms voor meer dan honderdduizend euro. Maar vader en zoon Peters doen niet alles voor geld. Regelmatig verkopen ze liever nee.

Jan Peters (67) is ooit begonnen als collectioneur, nadat de katholieke kerk in de jaren '60 moderniseerde en veel religieuze voorwerpen de deur wees. Zoon Harald (42) groeide letterlijk op tussen de kerkinterieurs; zijn vader had de woonkamer altijd vol staan.

De toenmalige leraar besloot 'als geleid door een ster' 43 jaar geleden van de ene op de andere dag in religieuze zaken te gaan. Tegenwoordig nemen ze samen van kerken, kapellen en kloosters in verschillende landen de inventaris over, soms tot aan de bronzen klokken toe.

De eerste klanten waren ook collectioneur, kerk of klooster. Nu nog leiden alle wegen naar Horssen als een zuster een passend beeld zoekt voor de kloosteringang en als de Byzantijnen of het aartsbisdom van het Australische Melbourne hun kerken willen verfraaien. Adverteren heeft ook nieuwe markten opgeleverd. Canadese highschools met een schoolkapel. Architecten uit de VS die op het landgoed van industriëlen en sterren een trouwkapel of thuiskapel bouwen. Bovendien hebben decorbouwers van film en televisie de loodsen gevonden.

Voor Gooische Vrouwen is een complete kapel aangekleed. Voor Michiel de Ruyter, en Russel Crowe's Robin Hood, en de Fox-serie Da Vinci's Demons leverden de ondernemers decorstukken. En net is een zending naar Ierland vertrokken, waar de opnames zijn van het historische drama Vikings.

Met zeven mensen doen de ondernemers alles zelf. Inkoop, restauratie, verpakking op maat, verkoop. En de hele wereldwijde logistiek van verzekeren, verzenden, douanes en documenten. Ze hebben niet alleen prachtige oude bijbels, maar weten ook goed wat erin staat. Zoals 'in de tempel wordt niet gehandeld'. Jan Peters: ,,Kijk, een kerkbank kun je gerust aan een café verkopen. Maar laatst werden we gebeld door mensen van een dance-event. Die wilden de zaal inrichten met een Heilig Hartbeeld. Dat vinden we niet respectvol. Bepaalde voorwerpen zijn kerkelijk gewijd. Daar kun je goed geld mee verdienen maar ik ga liever niet op vakantie dan dat ik iets tegen mijn gevoel in verkoop.''

Dat zit in de familie. Als vader en zoon een compleet kerkinterieur kopen, kijken ze pas daarna wat ze ermee doen. ,,Als het bij ons staat, dan komt het wel goed terecht. Al duurt het 10 jaar,'' weet Jan Peters uit ervaring.

De passie van het ondernemen vlamt op bij deze mannen als de verkoop een religieuze herbestemming heeft. Jan Peters: ,,Denk aan een kerk in Brazilië of een museum in de VS. Of een beeld dat naar een graf in Suriname ging. Het staat waar het past en iedereen kan het zien. Het liefst reis ik ooit eens al mijn spullen achterna.''

Naam: Fluminalis

Omzet: 'Boven de 5 ton'

Personeel: 7 mensen

Winst: 'Naar behoren'