Nieuws Actueel

IKEA opent weer windpark

Rik Nizet 27 mei 2015

Ikea onderneming windmolens groot

IKEA Group opent woensdag een derde windmolenpark in Glötesvålen, Zweden. Met deze duurzaam opgewekte windenergie werkt het woonwarenhuis vanaf nu volledig energieneutraal in Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken. Canada was vorig jaar het eerste land waar IKEA evenveel energie produceerde als verbruikte. Door de bouw van windparken zijn ook de Verenigde Staten en Polen hard op weg om zelf voldoende duurzame energie op te wekken. IKEA wil in 2020 wereldwijd volledig energieneutraal werken.

IKEA Group heeft nu 46 windmolens in Zweden – 30 in Glötesvålen, 9 in Korpfältet en 7 in Rämsberget. In combinatie met de windmolen in Tåstrup (Denemarken) produceert IKEA naar schatting 361 GWh aan duurzame energie in de Scandinavische landen. Dat is genoeg om circa 72.000 huishoudens van energie te voorzien en de CO2-uitstoot met 288.500 ton te verminderen. Samen met de warmtewinning uit biomassa bij de eigen fabrieken in Zweden produceert de IKEA Group nu evenveel duurzame energie als dat er gebruikt wordt in alle vestigingen, winkelcentra, fabrieken, distributiecentra en kantoren in de Scandinavische landen.

700.000 zonnepanelenIn 2015 investeert de IKEA wereldwijd 1,5 miljard euro in wind- en zonne-energie. IKEA heeft 314 windmolens in negen landen en op de daken van alle vestigingen liggen in het totaal 700.000 zonnepanelen. "Bij IKEA investeren we in duurzame energie omdat dit beter is voor mens en planeet en voor de toekomst van onze organisatie. Door voldoende duurzame energie op te wekken in de Scandinavische landen zijn we stap dichterbij ons doel om in 2020 wereldwijd energieneutraal te werken", zegt Steve Howard, Chief Sustainability Officer, IKEA Group.