Nieuws Actueel

Illegale handel nekt Philip Morris

Jeroen Jansen 4 april 2014

De douane en de FIOD bestrijden in samenwerking met de brancheorganisaties voor de tabaksindustrie en de grote Nederlandse producenten de smokkel en illegale handel in sigaretten. De stroom illegale sigaretten is een probleem voor de legale producenten.

Lees ook:Alles over Philip MorrisBloedbad bij Philip Morris'Ik werk al 32 jaar bij Philip Morris'Officiële verklaring Philip MorrisOverzicht: Alle massa-ontslagenTips: De grootste ontslagblunders

Phillip Morris gaf vrijdag zelfs aan dat de toename van illegale handel, naast de economische problemen, een van de redenen is dat zijn fabriek in Bergen op Zoom per 1 oktober moet sluiten. Circa 1230 van de 1371 werknemers verliezen daardoor hun baan.

Groei aan illegale sigarettenDe FIOD heeft in 2013 een stuk meer illegale sigaretten in beslag genomen dan het jaar ervoor. Afgelopen jaar werden 102 miljoen sigaretten onderschept, het jaar ervoor nog 62 miljoen. In 2012 werden 83 miljoen gesmokkelde sigaretten ontdekt.

Grote vangstenVolgens de FIOD zeggen de cijfers niet alles. "Het gaat vooral om het aantal grote vangsten'', zegt een woordvoerster van de FIOD. "In 2012 zijn er 21 grote vangsten geweest. Dat aantal is vrij gemiddeld."