Nieuws Actueel

'Impact Armeense genocide nog voelbaar'

Van onze redactie 3 maart 2015

Image 4790770

In aanloop naar de grote herdenking op vrijdag 24 april zijn er hier verschillende bijeenkomsten en demonstraties. Het is dan een eeuw geleden dat in het Ottomaanse Rijk een deel van de Armeense elite werd opgepakt en vermoord, waarna een periode van vervolging en moord op de Armeense bevolking volgde.

De massaslachting roept nog steeds veel discussie op. Dat komt doordat Turkije niet van genocide wil spreken en het aantal doden lager inschat.

Volkerenmoord Vaststaat dat honderdduizenden Armeniërs om het leven kwamen door geweld, honger en deportatie. Veel westerse parlementen, waaronder het Nederlandse, hebben officieel vastgelegd dat wat hen betreft wel degelijk sprake was van volkerenmoord.

Tijdens een internationale conferentie in Den Haag, georganiseerd door het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD), spreken vrijdag en zaterdag onder anderen wetenschappers en juristen over het onderwerp en de gevolgen ervan. Voorafgaand is er donderdag ook een publieksbijeenkomst.

Demonstratie De Samenwerkende Armeense Organisaties, waarin onder andere FAON en HayTad zitten, komen volgende maand met tal van lokale en landelijke initiatieven. Zo is op zaterdag 18 april een demonstratie in Den Haag voorzien. De dagen erna volgen in de hofstad een herdenkingsconcert in de Grote Kerk (20 april), het aanbieden van een petitie aan de Kamer (21 april) en een fakkeloptocht (23 april). Dat alles moet uitmonden in herdenkingen bij de monumenten in Assen en Almelo op 24 april. ,,We verwachten veel mensen. Tien jaar geleden kwamen bij de 90-jarige herdenking in Assen duizend mensen''.

De Armeense gemeenschap hoopt dat bij het herdenkingsconcert of andere herdenkingsbijeenkomsten ook een vertegenwoordiger van de Nederlandse regering aanwezig is. ,,We zouden ook graag zien dat de Nederlandse regering krachtiger stelling neemt tegen de Turkse ontkenning'', zegt een woordvoerster van FAON.

Volgens haar leeft de herdenking enorm onder de naar schatting ruim 20.000 Armeniërs in Nederland. ,,Heel vaak is hun familiegeschiedenis getekend door wat er destijds is gebeurd. Een deel stamt af van mensen die toen zijn omgebracht. De Armeense slachtoffers waren christenen en velen voelen verwantschap met geloofsgenoten die nu in het Midden-Oosten worden vervolgd.''