Nieuws Actueel

Impact pilotenstaking niet weg te poetsen

Lotte Grimberg 29 oktober 2014

Air France-KLM verwacht de financiële gevolgen van de pilotenstaking in Frankrijk niet binnen 1 jaar te kunnen wegpoetsen. Dat zei financieel directeur Pierre-François Riolacci woensdag in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Het bedrijf stelde de schade, die uiteindelijk uitkomt op naar schatting zo'n 500 miljoen euro, zo veel mogelijk te willen compenseren met snellere kostenbesparingen, lagere investeringen en de mogelijke verkoop van bezittingen. Over concrete maatregelen wilde Riolacci het evenwel nog niet hebben.

ScherpDe financiële topman zei wel dat eventuele extra kostenbesparingen "marginaal'' zullen zijn vergeleken met de bezuinigingsopgave waar Air France-KLM ook voor de staking al voor stond. "Wij moeten doorlopend scherp zijn op de kosten en gedisciplineerd met investeringen'', zei hij. "Maar dat is niets nieuws.''

PilotenDat de Franse piloten met hun kostbare acties het plan voor een Europese prijsvechter onder het Transavia-merk hebben getorpedeerd, biedt in dat opzicht ook wel weer wat lucht. Air France-KLM was van plan volgend jaar honderden miljoenen te steken in het project, dat nu van de baan is.

GeduldDe vakbonden maken zich grote zorgen om de toekomstplannen van Air France-KLM, waarvan de grote lijnen op 11 september werden uiteengezet, maar die nog in detail moeten worden uitgewerkt. Riolacci zei die zorgen te begrijpen, maar vroeg ook om geduld. Eind februari verwacht het bedrijf er meer over te kunnen zeggen.

SpanningDat de kosten verder omlaag moeten, staat vast. Air France-KLM kampt met een zwakke Europese economie en zware concurrentie. Zowel bij Air France als KLM zal meer moeten worden bezuinigd, benadrukte Riolacci. Van enige spanning daarover tussen KLM en het Franse moederbedrijf is hem niets bekend, zei hij.