Nieuws Actueel

Impossible Foods maakt wereldreddende burger

Het kostte de makers tientallen miljoenen dollars, maar sinds deze week kun je in een New Yorks restaurant een potentieel wereldreddende veganistische hamburger eten. Vijf jaar lang werkten 125 technici aan de Impossible Burger, een stuk namaakvlees ontwikkeld in Silicon Valley dat niet van zijn dierlijke evenknie te onderscheiden zou zijn. Doel: de koe overbodig maken als voedselbron, op weg naar een wereld zonder vleeseters. Schrijft De Volkskrant.

Remco Andersen 29 juli 2016

Hamburgerwereld

Schepper Impossible Foods, opgericht door een vermaarde Amerikaanse biochemist, wist via durfkapitalisten en de Gates Foundation maar liefst 182 miljoen dollar binnen te halen om de vleesindustrie te dwarsbomen en de aarde te redden. Vlaggeschip uit hun keuken: de Impossible Burger. Door je gewone hamburger om te ruilen voor dit vega-exemplaar red je volgens de makers 7 vierkante meter aarde, bespaar je genoeg water voor een douche van tien minuten en genoeg broeikasgassen voor een autorit van 29 kilometer.

Weinig carnivoren die zich daar veel van aantrekken; een sommetje met het aantal hectoliters water of vierkante meters grond dat wordt stukgeslagen om hun hunkering naar vlees te doen stillen, is nu eenmaal een abstracter gegeven dan de geur van een barbecue of de smaak van een vers gebraden worst. Daarom gooide Impossible Foods het over een zuiver wetenschappelijke boeg, in een poging concurrerende vleesvervangers ver voorbij te streven.

Biochemici en voedingsdeskundigen reconstrueerden vanaf moleculair niveau de geur, smaak en textuur van een rundvleesburger, met als geheime wapen een goedje genaamd 'heme'. Dat komt voor in dierlijke spieren als myoglobine en is daar aanjager van de suikers en aminozuren die vlees zijn kenmerkende smaak helpen geven. Impossible Foods heeft als eerste deze stof geïsoleerd, beweerde eigenaar Patrick Brown tegenover de Amerikaanse krant Wall Street Journal.