Nieuws Actueel

Imtech: 1,1 miljard in rook opgegaan

Bram de Vrind 11 augustus 2015

Imtech

Waarheidsvinding over de ontwikkelingen van de afgelopen jaren bij Imtech is prioriteit voor de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Dat stelde adjunct-directeur Errol Keyner van de organisatie dinsdag in een reactie op het uitstel van betaling voor de technisch dienstverlener.

"Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen? Als je kijkt naar wat er de afgelopen twee jaar is gebeurd én dat beleggers nog eens 1,1 miljard euro extra in het bedrijf hebben gepompt, dan is dit allemaal toch zeer opvallend", zo gaf Keyner aan. "Heeft Imtech wel de controle gehad in het crisismanagement van de afgelopen jaren", vroeg hij zich af.

De VEB wees er op dat nu de bewindvoerder aan zet is. Op basis van zijn onderzoek gaat de VEB beslissen of er vervolgstappen ondernomen worden. "Dat onderzoek kan weken, zo niet maanden gaan duren", zei Keyner.

VEB-voorman Paul Koster vroeg tijdens de persconferentie dinsdag hoe het bedrag van 75 miljoen euro waarover Imtech uiteindelijk is gestruikeld zich verhoudt tot de eerdere kapitaalinjecties. Financieel directeur Hans Turkesteen gaf aan dat die injecties werden gebaseerd op de verwachtingen zoals die op dat moment golden.

"De uiteindelijke gang van zaken was echter slechter. Dat zet druk op de resultaten, op de liquiditeit. Op een gegeven moment is het geld dan op", stelde Turkesteen.

Imtech-topman Gerard van de Aast zei ook dat eerdere positieve verwachtingen niet lichtzinnig werden geformuleerd. "De budgetten telden eerst op tot een operationele winst van ruim 70 miljoen euro. Bij de cijfers van het eerste kwartaal bleek dit echter al wat gedaald tot circa 50 miljoen euro. Helaas bleek in de loop van het tweede kwartaal dat de verwachtingen voor de rest van het jaar fors moesten worden verlaagd. Het ging slechter dan gedacht. Dat kan gebeuren."