Nieuws Actueel

Imtech klaar voor herstel

Lotte Grimberg 26 augustus 2014

Imtech heeft vorig halfjaar opnieuw een groot verlies geboekt en schrapt nog eens circa 375 banen in Nederland. Met een forse aandelenemissie, nieuwe afspraken met de banken en de verkoop van zijn ICT-divisie denkt de geplaagde technisch dienstverlener nu te kunnen werken aan zijn herstel.

Grote fraudeImtech belandde aan de rand van de afgrond door een grote fraude in Duitsland en een probleemproject in Polen, die vorig jaar februari aan het licht kwamen. Sindsdien moest de voormalige beurslieveling klap na klap incasseren en verschrompelde de aandelenkoers tot minder dan een halve euro. De dinsdag aangekondigde maatregelen moeten ervoor zorgen dat de schuldenlast van 1 miljard euro omlaag kan gaan.

Operationeel gaat het nog niet goed met Imtech, stelde bestuursvoorzitter Gerard van de Aast. Om het herstel te bespoedigen snijdt het bedrijf dieper in de organisatie. In de tweede helft van dit jaar verdwijnen in Nederland en Duitsland nog eens 750 banen, gelijkmatig verdeeld over beide landen. Ook wordt overtollige kantoorruimte van de hand gedaan. De ingrepen brengen circa 60 miljoen euro aan kosten met zich mee.

SchuldenImtech maakte dinsdag verder bekend dat het voor 600 miljoen euro aandelen gaat uitgeven, waarvan 500 miljoen euro wordt gebruikt voor schuldreductie. De onderneming kondigde daarnaast aan zijn ICT-divisie voor 255 miljoen euro te verkopen aan het Franse Vinci. Ook dat geld wordt gebruikt om schulden af te lossen.

RentekostenNa maandenlang onderhandelen kon Imtech bovendien een akkoord met zijn banken aankondigen. Het bedrijf krijgt tot het eind van het eerste kwartaal van 2016 uitstel van zijn financieringsvoorwaarden en de looptijd van alle kredieten is verlengd tot juli 2017. Daardoor dalen de rentekosten met circa 70 miljoen euro.

Van de Aast toonde zich tevreden met de bankafspraken en zei dat Imtech nu de tijd en de ruimte heeft gekregen om te werken aan herstel.

WerknemersImtech zag zijn nettoverlies in de eerste helft van dit jaar oplopen tot 301,5 miljoen euro, tegen een min van 230,5 miljoen euro een jaar eerder. De omzet zakte met 11,5 procent tot 2,23 miljard euro. Het operationele verlies (ebitda) uit voortgezette activiteiten liep wel terug, van 59 miljoen naar 25 miljoen euro. Het aantal werknemers nam tussen de eerste helft van 2013 en de eerste 6 maanden van dit jaar met bijna 2700 af tot 23.215 (fte).