Nieuws Actueel

In de ban van Draghi

Rik Nizet 19 januari 2015

De handel op de aandelenbeurzen zal deze week vooral worden beïnvloed door de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. Beleggers hopen op meer duidelijkheid over de maatregelen die de ECB wil nemen in de strijd tegen de lage inflatie. Daarnaast zijn de ogen onder meer gericht op Unilever en ASML, die hun jaarcijfers presenteren.

Alom wordt verwacht dat ECB-preses Mario Draghi donderdag aankondigt dat de ECB staatsobligaties van eurolanden gaat opkopen, in een poging de inflatie weer richting het beoogde doel van 2 procent te krijgen. Over de precieze invulling en de omvang van de maatregel heerst echter nog onduidelijkheid. Details hierover laten mogelijk langer op zich wachten.

ECB-bestuurder Benoit Coeuré gaf afgelopen week nog aan dat een eventueel opkoopprogramma groot moet zijn om effect te hebben. Eerder werden uitgelekte voorstellen, die uitgingen van een programma ter waarde van 500 miljard euro, in de markten al met teleurstelling ontvangen. Die omvang is volgens velen te gering om de beoogde doelen te bereiken.

De beursweek zal verder in het teken staan van het cijferseizoen, dat vorige week is begonnen. In Amsterdam horen onder meer de AEX-zwaargewichten Unilever en ASML tot de bedrijven die een kijkje in de boeken geven. Bij de kleinere fondsen openbaart Sligro zijn jaarresultaten, terwijl Beter Bed de omzetcijfers publiceert.

CijferseizoenVerder barst ook over de landsgrenzen het cijferseizoen in alle hevigheid los. Wall Street, dat maandag vanwege Martin Luther King Day gesloten blijft, maakt zich op voor een stroom aan bedrijfscijfers van onder meer Morgan Stanley, eBay, IBM, Halliburton en Baker Hughes. Ook in Europa komt het cijferseizoen zoetjesaan op gang.

Op vrijdag geven cijfers van onderzoeksbureau Markit daarnaast een eerste indruk over de stand van de economie in januari. Op de economische agenda staan verder data over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten (donderdag) en het vertrouwen van Duitse beleggers in de economie (dinsdag).

ConsumentenvertrouwenHet CBS komt donderdag met de meest recente cijfers over het consumentenvertrouwen in januari en de werkloosheid. Vrijdag wordt de ontwikkeling van de consumentenbestedingen in november gemeld.

GrexitOp zondag gaan de Grieken naar de stembus, waarna mogelijk meer duidelijk wordt over een mogelijke 'Grexit'.