Nieuws Actueel

In de klas met Máxima

Als alle klassen van basisschool de Twaalfruiter leeglopen, staan er maar liefst 1350 kinderen op het schoolplein. Ze gaven koningin Máxima, die de 'Week van het geld' kwam openen, een hartelijk welkom, schrijft het AD.

Mathijs Steinberger 15 maart 2016

Maximavleutenweekvanhetgeld

Máxima woonde samen met burgemeester Van Zanen en commissaris van de koning Van Beek drie gastlessen bij, die werden verzorgd door medewerkers van financiële instellingen. Ze vertelden over het verstandig omgaan met geld.

De koningin strijkt onder meer neer in groep 8 naast de 11-jarige Luuk, die samen met twee klasgenoten een bordspel over verzekeringen doet. Op slechts een paar centimeter afstand van Máxima zitten: Luuk krijgt het er letterlijk erg warm van. ,,Heel spannend,'' glundert hij achteraf. ,,Ik kreeg allemaal tintelingen. Ik kon me nog wel concentreren, maar keek ook vaak naar haar.''

In groep 6 gaat het over de verschillen tussen contant geld en geld op de bankrekening. Bij een vraag over het voordeel van geld op de rekening hebben, fluistert Máxima in oren van Julie (9) dat je rente krijgt. ,,Het was heel leuk en spannend,'' zegt ze na afloop, een beetje bedwelmd door de aandacht. ,,En ze rook lekker.''

Spaarpot

De kinderen hebben hun financiële zaakjes goed voor elkaar, blijkt tijdens de les. De meesten hebben zowel een spaarrekening als een spaarpot. Als ze iets moois willen kopen, sparen ze er eerst voor.

De leerlingen gedragen zich volgens het boekje. Vooraf was hun op het hart gedrukt: vraag niets zelf aan de koningin; en als zíj iets vraagt, sluit dan je antwoord af met 'majesteit'.

Zo had Dolf (10) graag willen weten hoe het met prinses Alexia is, nadat ze haar voet brak tijdens het skiën. Hij houdt zijn vraag netjes voor zich. Carmen, die in het tafelgroepje net achter de koningin zit, krijgt bij het weggaan een koninklijke aai over de bol. Na afloop strijkt ze nog maar eens door haar haren. ,,Ik denk dat ik mijn hand nooit meer ga wassen,'' glundert ze.

De landelijke opening van de Week, inclusief het koninklijk bezoek, was een ingewikkelde logistieke operatie. De Twaalfruiter is namelijk de grootste basisschool van Nederland met 1350 leerlingen in 52 groepen.

Normaal gesproken gebeurt het buitenspelen op het plein volgens een strak schema om alle klassen aan de beurt te laten komen. Dat buitenspelen moest deze week elders in de wijk, omdat op het plein voorbereidingen werden getroffen.

Naast de hoofdingang was een tribune opgebouwd voor de gastdocenten: voor elke klas één. Er stond ook een podium waar presentatrice Dolores Leeuwin van ZAPP een inleiding verzorgde.

Op het plein verzamelen zich rond halftien alle leerlingen van de twee schoollocaties, voorzien van paarse petjes. Er zijn nieuwsgierige ouders. Het sportveldje wordt vrijgehouden voor vuurwerk.

,,Omdat de school zo groot is, gaat bij ons niets normaal,'' vertelt Yolanda de Wit, teamleider groep 7/8. ,,Het was spannend, maar alles paste op het plein. We hadden vakken op de grond getekend en iedereen bleef er binnen. We hebben afgesproken dat alle leerlingen moesten overblijven. Als ouders hen zouden ophalen, zou het te vol worden.''

Om twaalf uur verzamelen de 52 groepen zich weer op het plein voor het vertrek van Máxima. Directeur Jos de Vries toont zich trots op de leerlingen en zijn team. Het bezoek laat ook hem niet onberoerd: ,,Voortaan kan ik zeggen dat de burgemeester, commissaris van de koning én de koningin in mijn kamer hebben gezeten.''