Nieuws Actueel

In Goes struikel je over de kappers

Marjoleine Kramer & Cornelleke Blok 10 december 2015

Wildgroeikappersgoes1065

Het centrum van Goes kent een wildgroei aan kappers. Afgelopen jaar kwamen er zeven zaken bij, waardoor de teller nu op veertig salons en thuiskappers staat.

"Ik snap niet waar ze het van doen”, zegt kapper Jeroen van Gastel van Charlie Hair, die al twintig jaar een zaak in Goes heeft. "Er staat een pand leeg en prompt opent er een kapperszaak. Je vraagt je af, doen ze wel marktonderzoek?” De kappersmarkt bestaat volgens Van Gastel op dit moment vooral uit trendy salons of kapperszaken die met hun prijzen stunten. Hij ziet zaken in de binnenstad die soms maar acht euro voor een knipbeurt vragen.

Ook Susanne den Adel van Studio Looks ziet vooral budgetkappers komen in het centrum. "Ik vind dat de gemeente er een stop op moet zetten. Afgelopen zomer zijn er drie kapsalons bijgekomen. Die hadden net zo goed niet kunnen komen. De markt is verzadigd.” Ze loopt daardoor vooral mensen mis, die spontaan binnen lopen voor een knipbeurt. „De vaste klanten blijven. En na een tijdje komen de mensen terug die niet tevreden zijn over de budgetzaken.” Den Adel noemt de komst van ketens als Brainwash en Yes ‘oneerlijke concurrentie’.

Volgens Arjen ten Elzen, relatiemanager van de Anko (Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie), is het groeiende kappersaantal een landelijke trend: "Je ziet de laatste tijd in heel Nederland veel kapperszaken uit de grond schieten.” Maar in Goes is de het aantal kappers extreem hoog: zo’n 1,95 kapper per duizend inwoners, terwijl het gemiddelde in Nederland op 1,25 kapper per duizend inwoners ligt.

Liliane Weemaes, die acht salons heeft in heel Zeeland, begon op 1 april dit jaar Hairpoint Goes in een pand waar eerder ook al een kapsalon huisde. Volgens woordvoerder Guiseppe Denti heeft het bedrijf uitgebreid marktonderzoek gedaan, voor de zaak geopend werd. "We hebben goed naar onze positionering gekeken. Wij richten ons op speciale kleurtechnieken. Daar onderscheiden we ons mee.” Denti denkt dat het aantal kapperszaken in Goes onder meer zo hoog is, omdat de grootste kappersopleiding van de provincie in de stad gevestigd is. "Goes zit in een vicieuze cirkel. Er zijn veel kappers, maar zij vinden geen werk. Dat weet ik, omdat we wekelijks sollicitaties krijgen. Daarnaast komen kappers op straat te staan, omdat het door de concurrentie slechter gaat met kapperszaken. Zij beginnen vervolgens een nieuwe zaak of gaan aan de slag als ambulant kapster. Dat is nóg eenvoudiger dan een zaak beginnen. Zo raakt de markt verziekt”, aldus Denti.

Van Gastel denkt dat de nieuwe kapperszaken het niet lang volhouden en dat de bestaande zaken meegesleurd worden door de grote concurrentie. "Nu kunnen ze nog acht euro voor een knipbeurt vragen, maar ik denk niet dat dat ze nog lukt als de nieuwe salons over twee jaar ook belasting moeten gaan betalen en andere startervoordeeltjes missen.”

Ook vrezen de kappers voor het kappersambacht, het is immers geen beschermd beroep. "Als je een stoel neerzet en je plakt het woord ‘kapper’ op je raam mag je jezelf al kapper noemen”, zegt Van Gastel. Gert-Jan Deben, hoofd belangenbehartiging van de Anko, herkent dit. Hij voegt daaraan toe: "De groei wordt vooral veroorzaakt door de nagenoeg drempelloze instap. De investering is bijna nihil en inschrijving bij de Kamer van Koophandel is eenvoudig.”

De Anko verwijt veel gemeentes, waaronder Goes, dat ze geen beleid voor de vestiging van kappers hebben. Ten Elzen: „Het is niet eens nodig een vergunning aan te vragen voor het starten van een kappersbedrijf. Dit heeft bijgedragen aan de, in onze ogen, ongebreidelde groei van het aantal kappers.”