Nieuws Actueel

Inbraakgolf teistert horeca

Jeroen Jansen 8 april 2014

Bij enkele tientallen horecaondernemers in Groningen, Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel is de afgelopen maanden thuis ingebroken, terwijl zij in hun café of restaurant aan het werk waren. Dat meldt de politie na onderzoek. Ze waarschuwt de horeca in de noordelijke provincies extra alert te zijn.

Aanleiding voor het onderzoek was een aantal inbraken in woningen van Chinese restauranthouders. Uit een verdere analyse bleek al snel dat die inbraken geen toeval waren en dat veel meer horecaondernemers in het Noorden doelwit zijn geweest, aldus een woordvoerster van de politie. "Er is sprake van een patroon, we zien een trend.'' Enkele horecamensen waren de afgelopen tijd meer dan eens het slachtoffer.

DagopbrengstDe buit bestaat veelal uit geld en sieraden. "Horecamensen hebben thuis vaak contant geld liggen, soms ook de dagopbrengst.'' De politie heeft ondernemers direct en via de Kamer van Koophandel benaderd en gewaarschuwd om geen kostbaarheden in huis te hebben als ze, veelal 's avonds en 's nachts, werken.

BendeWie er achter de gerichte inbrakengolf zit, is onduidelijk. "Het kan een bende zijn, of misschien zijn het er twee. Dat weten we nog niet'', aldus de woordvoerster. De politie heeft een speciaal team op de zaak gezet.