Nieuws Actueel

Inbrekers frustreren MKB

Lotte Grimberg 20 augustus 2015

Inbreker

41 procent van de MKB'ers heeft last van ongewenste bezoekers in en om het pand. Hierbij gaat het vooral om insluipers en inbrekers, zo blijkt uit de Nationale Veiligheidsbarometer van Securitas. Deze bedrijven maken dan ook vaker incidenten als intimidatie, agressie en bedreiging mee. Bezoekersregistratie staat desondanks niet hoog op de agenda bij de ondernemers: bij 71% worden de bezoekers niet standaard geregistreerd. In totaal maakte 44% van de ondernemers ooit een veiligheidsincident mee.

WaaktSecuritas vroeg 455 MKB'ers onder meer hoe zij omgaan met hun bezoekers. 21% waakt goed over wie er binnenkomt en vertrekt. 5% doet dit alleen bij speciale gelegenheden, 66% doet dit helemaal niet. Bert den Hartog van Securitas: ’Wanneer je een klein bedrijf hebt met een overzichtelijk pand, is professionele bezoekersregistratie misschien niet iets waaraan je snel denkt. Toch kunnen ongenode gasten vervelende incidenten veroorzaken, zoals diefstal. Bezoekersregistratie is uiteraard niet de enige methode om incidenten te voorkomen, maar het werkt drempelverhogend als ongewenste bezoekers zich moeten aanmelden bij binnenkomst.’

InbrekersOndernemers op industrieterreinen en in woonwijken hebben het meest last van ongewenste bezoekers in en om hun pand. In de meeste gevallen gaat het hier om inbrekers en insluipers. Daarna volgen hangjongeren (12%) en zwervers of junks (9%). Inbrekers zorgen met name voor overlast bij bedrijventerreinen, gevolgd door woonwijken.

Top 3 maatregelen tegen ongewenste bezoekers

1. Vriendelijk vragen te vertrekken

2. Direct de politie bellen

3. Het beveiligingsbedrijf bellen

OnderzoekDe Nationale Veiligheidsbarometer van Securitas wordt ieder jaar uitgevoerd. Het is een structureel onderzoek waarmee inzicht wordt vergaard in de ontwikkelingen in de markt. Ditmaal is het onderzoek uitgevoerd onder 455 ondernemers.