Nieuws Actueel

Incassobureau gijzelt wanbetalers

Lotte Grimberg 2 januari 2015

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) vraagt, ondanks eerder geuite zorgen van rechters, nog steeds om mensen op te sluiten die echt niet in staat zijn hun verkeersboetes te betalen. Dat blijkt uit een rondgang langs kantonrechters door de Raad voor de Rechtspraak op verzoek van het ANP.

GijzelingenHet gaat om mensen met bijvoorbeeld grote schulden of psychische problemen en zelfs daklozen. De zogeheten gijzelingen zijn bedoeld als dwangmiddel voor mensen die niet de wil hebben om te betalen. Na een verblijf in de cel is de boete niet 'voldaan', maar blijft die gewoon staan.

DossierVolgens een woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak krijgen de rechters maar "incidenteel een goed onderbouwd dossier waaruit blijkt dat iemand niet wil betalen in plaats van niet kan betalen''. De rechters willen dat het Openbaar Ministerie bij een verzoek tot gijzeling aannemelijk maakt dat iemand echt niet de wil heeft de boete te voldoen. Dat moet voorkomen dat kwetsbare groepen de dupe worden.

VerzoekenVorig jaar uitten de rechters ook al hun bezorgdheid over de onderbouwing, maar ook over de grote toename van het aantal verzoeken om gijzeling. In 2012 gebeurde dat nog maar 1200 keer, maar in 2013 liefst 37.000 keer.

CijfersUit de rondgang van de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat het aantal in 2014 waarschijnlijk met ongeveer een kwart is gedaald, maar nog steeds in de enkele tienduizenden loopt. Het ministerie van Veiligheid en Justitie verstrekt geen cijfers over de gijzelingen.