Nieuws Actueel

Indices 'op slot' onder zwaard van Damocles

Van onze redactie 25 juni 2015

Image 5031205

De AEX-index koerste twee uur voor het slot 0,4 procent lager op 490,81 punten. Het handelsvolume lag op 74 miljoen aandelen, tegen een gemiddelde in de afgelopen drie maanden van bijna 102 miljoen stuks. De MidKap-index daalde 0,4 procent tot 729,26 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs moesten 0,3 tot 0,6 procent terug.

In Athene steeg hoofdindex ASE 1 procent. Volgens bronnen is er tijdens het overleg tussen Athene en de geldschieters gewerkt aan een lijst met bezuinigings- en hervormingsmaatregelen. Het is nu aan de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep), die donderdagmiddag bij elkaar komen in Brussel, om te oordelen of een doorbraak mogelijk is.

Kunstmest

Grootste stijger in de AEX was kabelbedrijf Altice. Het Franse bedrijf was maandag de uitblinker met een koerswinst van 12,6 procent na het uitbrengen van een bod op zijn Franse concurrent Bouygues Telecom. Dinsdagavond werd dat bod afgewezen, waarna de koers van Altice woensdag flink onder druk kwam. Donderdag liet Bouygues weten nog altijd open te staan voor een bod, waarna Altice 3,6 procent steeg.

Het Egyptische kunstmestbedrijf OCI was de sterkste daler in de AEX zonder direct aanwijsbare oorzaak. Ahold volgde op de voet met een verlies van 3,5 procent. Het supermarktconcern kondigde woensdag de overname aan van het Belgische Delhaize en sloot toen, na een aanvankelijke winst, 3,7 procent lager.

TMG

Telegraaf Media Groep (TMG) won 1,8 procent. De eigenaar van dagblad De Telegraaf sluit zijn drukkerij in Alkmaar en verlaagt de capaciteit van zijn drukkerij in Amsterdam. Daardoor worden 168 van de in totaal 250 medewerkers boventallig.

In Stockholm zakte de Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) 3,7 procent, na publicatie van de kwartaalcijfers.

De euro was 1,1202 dollar waard, tegen 1,1180 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 59,79 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,5 procent tot 63,20 dollar per vat.

EPA