Nieuws Actueel

Industriecijfers drukken Amerikaanse beurzen

Van onze redactie 2 januari 2015

De Dow-Jonesindex, gebaseerd op de koersen van de dertig grootste Amerikaanse beursfondsen, stond 0,3 procent lager op 17.777 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,4 procent tot 2051 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,6 procent tot 4706 punten.

Het groeitempo van de Amerikaanse industrie bleek in december sterker te zijn ingezakt dan economen hadden voorspeld. Eerder op de dag waren ook al tegenvallende cijfers over de industrie in de eurozone en China naar buiten gekomen. Verder bleken de bouwuitgaven in de Verenigde Staten in november onverwacht te zijn gedaald.

Home Depot

Home Depot stond onderaan de Dow. 's Werelds grootste doe-het-zelfketen werd 1,9 procent minder waard. Sportkledingfabrikant Nike deed het met een verlies van 1,7 procent niet veel beter. IBM ging aan kop bij de hoofdfondsen, Het technologieconcern won 1,3 procent.

De olieprijzen krabbelden iets op na opnieuw fikse dalingen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie lag 0,1 procent lager op 53,21 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 56,70 dollar per vat. De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron wonnen respectievelijk 0,5 en 0,3 procent.

EPA