Nieuws Actueel

Industriële productie daalt

Caroline Spilt 10 april 2015

Industrie zeeland groot

De Nederlandse industrie heeft in februari een fractie minder geproduceerd dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft gepubliceerd. Op maandbasis nam de productie wel met 1,7 procent toe.

De industriële productie wordt nog altijd gedrukt door de recente sluiting van de sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom. Zonder die weggevallen capaciteit zou volgens het CBS sprake zijn geweest van een lichte stijging. De productiedaling van 0,2 procent is kleiner dan in januari.

StijgingDe machinebouw liet in februari de sterkste productiestijging zien: 6,6 procent. De transportmiddelenindustrie leverde 5,7 procent meer werk af. Ook de productie van elektrische apparaten, aardolie en voedingsmiddelen lag hoger dan in februari 2014.

DalingDe chemische industrie daarentegen kende een daling van de productie met 5,6 procent. Ook in de farmaceutische en de metaalproductenindustrie werd minder geproduceerd dan in dezelfde periode vorig jaar.

Minder positiefHet CBS liet verder weten dat de stemming bij ondernemers in de industrie in maart iets minder positief was dan in februari. Het is de derde maand op rij waarin het producentenvertrouwen afneemt, maar het ligt nog altijd boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.