Nieuws Actueel

Industrieterrein Shell Moerdijk weer veilig

Rik Nizet 4 juni 2014

De brand in de fabriek van Shell in Moerdijk is geblust. Dat heeft de gemeente woensdagochtend laten weten. De situatie op het industrieterrein is veilig. Omwonenden hoeven hun ramen en deuren niet meer gesloten te houden.

Hulpdiensten zijn momenteel aan het afschalen. "Het is echter niet zo dat er nu een colonne aan brandweerauto's direct wegrijdt'', aldus een woordvoerder van de politie. "Een aantal brandweerlieden blijft nablussen en controles uitvoeren.''

IndustrieterreinEerder op de ochtend werd het terrein al grotendeels vrijgegeven. Alleen de weg naar Shell blijft afgesloten. "Bedrijven op het industrieterrein kunnen dus gewoon open", zei de politie. Agenten zullen controleren wie het terrein op willen om ramptoeristen tegen te houden.

ScheepvaartverkeerOok het scheepvaartverkeer op het Holland Diep mag weer varen en de op- en afritten van de snelweg A17 zijn inmiddels vrijgegeven. De vlammenzee bij Shell brak rond 22.45 uur uit nadat een reactorvat in de raffinaderij ontplofte. Het vat was ingestort, waarna vloeistof vrijkwam en zeker twee explosies ontstonden. De precieze oorzaak is nog niet bekend.

LichtgewondHet ongeluk gebeurde nadat medewerkers elkaar aflosten. Twee mensen zijn lichtgewond geraakt en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

EthylbenzeenBij de explosies en brand is ethylbenzeen vrijgekomen. Dat kan leiden tot geïrriteerde ogen en luchtwegen, maar die klachten zouden snel moeten verdwijnen. Groot gevaar voor de volksgezondheid is er waarschijnlijk niet. In de Hoeksche Waard, ten noorden van Moerdijk, zouden deeltjes zijn neergekomen. Bezorgde inwoners kunnen bellen met de gemeente op 14 0168.

Tot in de wijde omgeving hoorden en voelden mensen de knal. Sociale media stroomden vol met berichten van bezorgde inwoners van onder meer Zevenbergen, Klundert, Bleiswijk en Delft. Ook waren de vlammen tot in Rotterdam te zien en hingen dikke zwarte rookpluimen boven de stad. Omwonenden van het industrieterrein Moerdijk hoefden niet hun huis uit.