Nieuws Actueel

Inflatie gezakt naar nulpunt

Van onze redactie 12 februari 2015

De inflatie van 0% is de laagste in 27 jaar tijd. In december 1987 was voor het laatst sprake van een negatieve inflatie, doordat destijds de gasprijzen flink daalden. In december vorig jaar werd het leven nog gemiddeld 0,7% duurder.

Brandstof Met name lagere prijzen van autobrandstoffen en kleding drukten de geldontwaarding. Benzine kostte afgelopen maand gemiddeld 1,47 euro per liter, 13% minder dan in januari 2013. Ook gas was goedkoper, gemiddeld 2,8 procent.

Kledingwinkels kampten met door het relatief zachte weer van de laatste tijd met tegenvallende verkopen. Hun wintercollecties ging daarom met fikse kortingen in de uitverkoop. Supermarkten stuntten meer met de prijzen van voedsel dan vorig jaar.

Voedsel Ook gecorrigeerd voor de zeer grillige prijzen van voedsel en energie, daalde de inflatie, van 1,4 naar 1%. Volgens de Europees geharmoniseerde meetmethode, waarin geen rekening wordt gehouden met de kosten van de eigen woning, zijn de prijzen in Nederland in januari met 0,7% gedaald. Dat is volgens het CBS in lijn met de gemiddelde daling van 0,6% voor de eurozone als geheel.