Nieuws Actueel

Inflatie loopt verder op

Caroline Spilt 7 mei 2015

Inflatie economie daling 335

De inflatie in Nederland is vorige maand opnieuw gestegen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De inflatie, de mate waarin de prijzen van goederen en diensten toenemen, kwam in april uit op 0,6 procent. In maart bedroeg de geldontwaarding nog 0,4 procent. Na een stevige daling in de tweede helft van vorig jaar gaan de prijzen sinds februari weer langzaam omhoog.

TelefoontoestellenVorige maand werden vooral telefoontoestellen duurder, door de introductie van nieuwe modellen. Verder zorgde voedsel voor een hogere inflatie. Gemiddeld waren voedingsmiddelen in april iets goedkoper dan een jaar eerder, maar de prijsdaling was in maart veel sterker. Zonder de prijzen van voedingsmiddelen en energie kwam de inflatie vorige maand uit op 1,1 procent.

Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode stabiliseerden de prijzen op het niveau van april vorig jaar. In de voorgaande maanden kwam de inflatie volgens deze definitie lager dan nul uit, wat aangeeft dat de prijzen daalden. In tegenstelling tot het CBS houdt het Europese statistiekbureau Eurostat geen rekening met de kosten van de eigen woning.