Nieuws Actueel

Inflatie Oekraïne stijgt naar 26,6 procent in 2022

De inflatie in Oekraïne is vorig jaar gestegen naar gemiddeld 26,6 procent als gevolg van de Russische invasie in het land. Dat meldde het Oekraïense statistiekbureau. Daarmee viel de inflatie wel lager uit dan verwacht, want er was gerekend op een stijging van tot wel 30 procent. In 2021 kwam de inflatie nog uit op 10 procent.

ANP 10 januari 2023

ANP100123224 1

Vanwege de gestegen prijzen voor bijvoorbeeld brandstof en levensmiddelen is het leven in Oekraïne veel duurder geworden. Ook heeft het land te maken met verstoringen van toeleveringsketens. De Oekraïense centrale bank zegt wel dat de inflatie inmiddels aan het stabiliseren is, onder meer dankzij een besluit van de overheid om de energierekeningen niet te verhogen en een verbeterde levering van levensmiddelen.

Vorige week maakte Kiev nog bekend dat de economie in 2022 volgens een voorlopige schatting met 30,4 procent is gekrompen. Dat is de sterkste krimp sinds Oekraïne onafhankelijk werd in 1991. Door de omvangrijke verwoesting van onder meer infrastructuur en landbouwgebieden is het land hard geraakt. Ook zorgen de Russische aanvallen op belangrijke energie-infrastructuur voor problemen bij bedrijven, bijvoorbeeld omdat stroom uitvalt. Daarnaast zijn veel Oekraïners opgeroepen voor het leger of gevlucht naar het buitenland, waardoor de arbeidsmarkt is ontwricht.

Volgens minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko was die krimp wel minder sterk dan gevreesd. De regering rekende op een neergang van wel 40 procent. In 2021 groeide de economie van Oekraïne nog met 3,4 procent.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws