Nieuws Actueel

Inflatie verder omlaag

Rik Nizet 10 juni 2014

De inflatie in Nederland is in mei gedaald tot 0,8 procent, van 1,2 procent in april. Daarmee ligt het prijspeil weer op hetzelfde niveau als in maart, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

De inflatie ging vooral omlaag door goedkopere vakanties en voedingsmiddelen. Vooral verse groenten en fruit waren gemiddeld goedkoper dan een jaar eerder. Vorig jaar lagen de prijzen van deze producten relatief hoog als gevolg van de strenge winter. Duurdere autobrandstoffen hadden juist een opdrijvend effect. Volgens het CBS zijn de benzineprijzen sinds september 2013 niet zo hoog geweest.

PiekIn april sprong de inflatie even naar 1,2 procent door een piek in de prijzen van vliegtickets en vakantieaccommodaties, vanwege de hogere vraag tijdens Pasen. In mei nam de vraag weer af en daarmee gingen de prijzen weer omlaag.

SchommelenDe afgelopen maanden schommelt de inflatie rond de 1 procent. Dat is volgens het CBS sinds het begin van 2010 niet meer voorgekomen.

EurostatVolgens de Europees geharmoniseerde rekenmethode die Eurostat hanteert, is de inflatie in Nederland in mei gedaald tot 0,1 procent. In de gehele eurozone bedraagt het gemiddelde prijspeil 0,5 procent. Volgens de ECB is er sprake van prijsstabiliteit als de inflatie onder maar dicht bij 2 procent ligt.