Nieuws Actueel

Inflatie zakt naar nulpunt

Lotte Grimberg 12 februari 2015

Het gemiddelde prijspeil in Nederland is in januari gestegen noch gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De inflatie van 0 procent is de laagste in 27 jaar tijd. In december 1987 was voor het laatst sprake van een negatieve inflatie, doordat destijds de gasprijzen flink daalden. In december vorig jaar werd het leven nog gemiddeld 0,7 procent duurder.

GeldontwaardingMet name lagere prijzen van autobrandstoffen en kleding drukten de geldontwaarding. Benzine kostte afgelopen maand gemiddeld 1,47 euro per liter, 13 procent minder dan in januari 2013. Ook gas was goedkoper, gemiddeld 2,8 procent.

UitverkoopKledingwinkels kampten met door het relatief zachte weer van de laatste tijd met tegenvallende verkopen. Hun wintercollecties ging daarom met fikse kortingen in de uitverkoop. Supermarkten stuntten meer met de prijzen van voedsel dan vorig jaar.

Grillige prijzenOok gecorrigeerd voor de zeer grillige prijzen van voedsel en energie, daalde de inflatie, van 1,4 naar 1 procent. Volgens de Europees geharmoniseerde meetmethode, waarin geen rekening wordt gehouden met de kosten van de eigen woning, zijn de prijzen in Nederland in januari met 0,7 procent gedaald. Dat is volgens het CBS in lijn met de gemiddelde daling van 0,6 procent voor de eurozone als geheel.

PrijsontwikkelingVoor consumenten lijkt lage inflatie een zegen, maar de gevolgen voor de economie kunnen ernstig zijn, omdat ook schulden nauwelijks in waarde dalen. Dat kan leiden tot extra terughoudendheid bij bedrijven om geld te lenen voor investeringen. Daarom heeft de Europese Centrale Bank (ECB) ingrijpende maatregelen aangekondigd om de prijsontwikkeling een impuls te geven.

Bovenop de al zeer lage rente en de extra goedkope leningen die de ECB aan banken heeft aangeboden, koopt de centrale bank de komende jaren op grote schaal staatsobligaties en ander schuldpapier op. Daardoor neemt de beschikbare kredietruimte bij banken toe. Dat zou moeten leiden tot een aantrekkende vraag, en daarmee tot stijgende prijzen.