Nieuws Actueel

Infra blijft molensteen voor Heijmans

Lotte Grimberg 19 augustus 2015

Heijmans bouw hek 178

De Nederlandse markt voor infrastructurele projecten was de afgelopen maanden opnieuw een molensteen voor Heijmans. Het bouwbedrijf gaf woensdag aan dat lagere resultaten bij Infra een forse verbetering bij Vastgoed en Woningbouw tenietgedaan hebben. Voor de rest van dit jaar rekent Heijmans wel op een verbetering van het operationele resultaat.

De eerste helft van dit jaar werd afgesloten met een nettoverlies van 15 miljoen euro, tegen een min van 8 miljoen euro een jaar eerder. Het onderliggende operationele resultaat verslechterde van 7 miljoen euro negatief tot een verlies van 11 miljoen euro. De omzet steeg wel, van 823 miljoen naar 922 miljoen euro.

Nieuwe klussen"Met name het resultaat van de Nederlandse infra-activiteiten blijft meer achter dan we eerder aannamen'', aldus bestuursvoorzitter Bert van der Els. ,, Aangekondigde maatregelen zijn geïmplementeerd maar effecten hiervan zijn nu financieel nog niet zichtbaar.'' Een al langer spelend probleem is dat de betere marges op nieuwe klussen nog niet opwegen tegen de "magere condities'' van langlopende klussen die nog niet zijn afgerond. Ook concurrenten als BAM en Ballast Nedam kampen hiermee.

Bij Infra in Nederland leed Heijmans een onderliggend operationeel verlies van 15 miljoen euro, het drievoudige van de min een jaar eerder. Het orderboek in dit segment steeg echter wel, van 830 miljoen euro naar 879 miljoen euro.

VerbeteringIn de markten Vastgoed en Woningbouw zette de verbetering die in de tweede helft van 2014 werd ingezet door. Heijmans verkocht 746 huizen, tegen 482 in de eerste helft van vorig jaar en bij beide takken werd een operationeel verlies omgebogen naar winst. Van der Els heeft er vertrouwen in dat het operationele resultaat van het hele bedrijf in de tweede helft van dit jaar verbetert.