Nieuws Actueel

ING beloont top, dumpt uitzendkracht

Bram de Vrind 9 april 2015

Ing asscher uitzendkracht woede

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher haalt uit naar ING. Aanleiding is een artikel in de Volkskrant donderdag waaruit blijkt dat veel uitzendkrachten door de bank aan de kant gezet worden. De bank zou vrezen hen anders na 1 juli de nieuwe ontslagvergoeding te moeten betalen.

Asscher stelt dat als waar is wat de Volkskrant meldt over een interne notitie van ING, hij dat 'schandalig' vindt. "Wat is de moraal van een bank die een salarisverhoging voor de top verdedigt die in de miljoenen loopt en tegelijk de meest kwetsbare werknemers iedere zekerheid wil onthouden? Is dat uit te leggen aan medewerkers? Aan klanten?", aldus de minister in een reactie.

TransitievergoedingHij wijst erop dat de nieuwe Wet Werk en Zekerheid onder meer bedoeld is om ook mensen met een flexibel contract meer rechten te bieden. De nieuwe ontslagvergoeding (de 'transitievergoeding') kan helpen om omscholing te financieren of om een inkomensdaling op te vangen. Na twee jaar bij een bedrijf komt een flexibele kracht in beginsel in aanmerking voor een vast contract.

RespectEen uitzendkracht die na twee jaar aan de kant wordt gezet, krijgt dankzij de nieuwe wet twee derde maandsalaris mee. "Is dat zo onredelijk als je bedenkt dat aan de top een salarisverhoging van 28 procent blijkbaar noodzakelijk wordt geacht?", vraagt Asscher zich af. "Ik snap de zorgen en de woede van de uitzendkrachten die dit ter ore is gekomen en roep werkgevers op te kiezen voor goed werkgeverschap en kwaliteit van werk. ING heeft nu de kans en de plicht te laten zien wel een financiële instelling te zijn die midden in de samenleving staat. Met respect voor alle werknemers - en voor de letter en de geest van de wet."