Nieuws Actueel

ING betaalt alle staatssteun terug

Lotte Grimberg 7 november 2014

ING heeft de Nederlandse staatssteun volledig terugbetaald. De resterende 1,025 miljard euro is overgemaakt, aldus het financiële concern vrijdag.

SchemaING liet woensdag al weten de kapitaalsteun vrijdag af te zullen lossen. De bank kreeg in 2009 10 miljard euro aan kapitaalsteun om de kredietcrisis het hoofd te bieden. Naast de hoofdsom heeft het financiële concern uiteindelijk 3,5 miljard euro aan rente en premies betaald. ING betaalt met de laatste overboeking de steun een halfjaar voor het einde van het afgesproken schema terug. De terugbetaling heeft geen effect op de kapitaalratio's.

KapitaalsteunING kreeg tijdens de kredietcrisis, naast de kapitaalinjectie, ook van de overheid een garantstelling op zijn Amerikaanse hypotheekportefeuille. Deze werd de afgelopen jaren met winst ontbonden. Gecombineerd met rente en premies op de kapitaalsteun komt het voordeel voor Nederland hiermee uit op circa 5,3 miljard euro.

InspanningenMinister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zegt in een reactie: "ING heeft de afgelopen jaren forse inspanningen geleverd om de bank op het huidige stabiele niveau te brengen en eerder dan gepland de volledige steun terug te betalen en verdient daarvoor waardering. ING geniet nu ook geen andere vormen van staatssteun meer.''