Nieuws Actueel

ING betaalt steun mogelijk eerder terug

Lotte Grimberg 6 augustus 2014

ING gaat mogelijk eerder het restant van de in 2008 ontvangen staatssteun terugbetalen. Dat bleek woensdag uit een presentatie bij de tweedekwartaalcijfers.

OverboekingDe bank betaalde eind maart de voorlaatste termijn van 1,225 miljard euro aan de overheid terug. De laatste overboeking van ruim 1 miljard euro vindt uiterlijk in mei 2015 plaats, liet ING eerder weten. Maar een snellere terugbetaling "wordt overwogen'' na de uitkomst van het diepgravende onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) naar de balansen van banken (de zogeheten Asset Quality Review of AQR) en de stresstesten die op basis daarvan moeten uitwijzen of banken economische schokken kunnen doorstaan.

De ECB liet in juli weten dat banken in september of oktober een voorlopige uitslag krijgen van de testen, die worden uitgevoerd bij de 128 grootste banken van de eurozone.

SuccesvolBestuursvoorzitter Ralph Hamers liet in een toelichting weten dat ING vasthoudt aan het voornemen de staatssteun "zo snel als mogelijk'' terug te betalen. Eerder werd nog gewacht op de beursgang van verzekeringsbedrijf NN (Nationale-Nederlanden). Die is inmiddels succesvol afgerond, waardoor nu alleen het bankenonderzoek van de ECB is overgebleven als horde voor een definitief besluit over het moment van terugbetalen.

DividendING betaalt aandeelhouders geen dividend uit zolang de staatssteun niet is terugbetaald. Het concern herhaalde woensdag wel de belofte om die beloning na aflossing van de steun weer te hervatten. Daarbij zal op termijn minstens 40 procent van de winst worden uitgekeerd aan aandeelhouders.