Nieuws Actueel

ING boekt winst

Lotte Grimberg 6 augustus 2014

ING heeft in het tweede kwartaal aanzienlijk meer winst geboekt dan een jaar eerder. Vooral de bankactiviteiten draaiden beter, zo meldde het financiële concern, dat afgelopen kwartaal verzekeringsdochter Nationale-Nederlanden (NN) naar de beurs bracht, woensdag.

ING boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 1,07 miljard euro. Dat was ruim 19 procent meer dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor de verkoop van diverse bedrijfsonderdelen ontstond een onderliggende winst van 1,18 miljard euro, wat 31 procent meer was dan in het tweede kwartaal van 2013.

HuizenkopersDe kredietverlening van ING groeide vorig kwartaal met ruim 7 miljard euro, terwijl de bank minder geld hoefde te reserveren voor slechte leningen. De groei van de leningen vond plaats in het buitenland, waar meer geld werd verstrekt aan kleine en middelgrote bedrijven en aan huizenkopers en waar de vraag naar complexere financiële constructies toenam. In Nederland bleef de kredietverlening per saldo stabiel.

WanbetalingenING reserveerde vorig kwartaal 405 miljoen euro voor wanbetalingen op leningen. Die kosten bedroegen in de eerste 3 maanden van dit jaar nog 616 miljoen euro. Zowel bij de kredietverlening als de voorzieningen profiteerde het concern van het voorzichtige herstel van de Europese economie. Daarnaast won ING marktaandeel, stelde bestuursvoorzitter Ralph Hamers in een toelichting.

BelangenDe onrust rond Oekraïne en de sancties die zijn ingesteld tegen Rusland hebben vooralsnog weinig gevolgen voor ING, stelde risicodirecteur Wilfred Nagel. De totale blootstelling van het bedrijf aan Rusland is met 9 miljard euro ongeveer 7 procent kleiner dan in de eerste 3 maanden van dit jaar. De belangen zijn grotendeels van "goede kwaliteit'', aldus Nagel. ING doet in Rusland vooral zaken met heel grote bedrijven en kan zijn belangen relatief snel verkleinen als dat nodig blijkt te zijn.

In Oekraïne heeft ING ongeveer 1,4 miljard euro uitstaan. Dat bedrag loopt langzaam terug, maar vertoonde vorig kwartaal weinig verandering ten opzichte van de eerste 3 maanden van dit jaar.

NN GroupHet onderliggende brutoresultaat van ING Bank nam vorig kwartaal met 11 procent toe, tot 1,3 miljard euro. Bij NN Group, waar ING nog een belang van ruim 68 procent in heeft, nam het operationeel resultaat met 7 procent af tot 249 miljoen euro.