Nieuws Actueel

ING-rapport: personeelstekorten ook oplossen door digitalisering

De personeelstekorten in de technologische industrie in Nederland kunnen komende jaren hard oplopen als het niet lukt om efficiënter te gaan werken. Dat voorzien deskundigen van ING in een nieuw rapport.

ANP 20 juni 2022

Laatste update: 20 juni 2022 10:11

Personeel vacature arbeidsmarkt jobs

Afbeelding: Shutterstock.

Volgens de bank is de arbeidsmarkt momenteel krapper dan ooit, en de kenners denken dat de roep om personeel voorlopig alleen maar groter wordt als gevolg van de vergrijzing. Dat zou ertoe kunnen leiden dat er in 2026 tussen de 15.000 tot 20.000 niet te vervullen vacatures voor technici zijn bij metaalondernemingen, installatiebedrijven en fabrikanten van bijvoorbeeld elektrische apparatuur.

Slimme inzet technologische middelen

Dit terwijl de sector de afgelopen vijf jaar met zo'n 5 procent per jaar is gegroeid en de potentie heeft om voor Nederland een belangrijke groeimotor te blijven. Daarom is ING gaan kijken wat het kan opleveren als de productie via een slimme inzet van technologische middelen met hetzelfde aantal werknemers kan worden vergroot.

Lees ook: Experts over personeelstekorten: 'Alarmfase voor de arbeidsmarkt'

Het bleek dat als de arbeidsproductiviteitsgroei op zo’n 3 procent per jaar zou liggen, de personeelsomvang in 2030 ten opzichte van 2020 met zo’n 70.000 werknemers opgevoerd zou moeten worden. Bij een productiviteitsgroei van 5 procent per jaar zijn daarentegen helemaal geen extra medewerkers nodig om in het huidige tempo verder te blijven groeien.

Slimmer omgaan met data

Vooral door middel van het digitaliseren van processen zou er veel te winnen zijn, maar ook door bijvoorbeeld slimmer om te gaan met data, meer samen te werken en het ontwikkelen van betere ontwerpen. Maar wanneer de productiviteit helemaal niet meer toeneemt, dan zou de sector straks meer dan 200.000 extra medewerkers nodig kunnen hebben.

Lees ook: Krapte op arbeidsmarkt houdt aan als ondernemers te hoge eisen blijven stellen

Charlotte Melkert (Equalture): 'Krapte op arbeidsmarkt zit vooral in het hoofd'

Charlotte Melkert, mede-oprichter van de tech scale-up Equalture die zich specialiseert in het verbinden van de juiste mensen aan de juiste banen, vertelde eerder in ons radioprogramma Met de kennis van nu: ,,Wat je ziet is dat bedrijven ouderwets blijven zoeken naar kandidaten op basis van een CV. Maar je kunt aan de hand van een CV niet voorspellen of een persoon succesvol gaat zijn binnen je bedrijf. Laat je dat CV los en ga je op zoek naar kandidaten die passen bij de taken die je wilt vervullen, dan is het potentieel aan kandidaten ineens een stuk groter".

Bij veel bedrijven is het CV nog steeds leidend bij het aannemen van personeel. Heb je niet de juiste achternaam, dan ben je weg. Heb je geen vijftien jaar ervaring in die functie, dan voldoe je niet aan de eisen. ,,Maar wat zegt dat dan? Er zijn veel grote bedrijven waar je vijftien jaar onder de radar op een functie kunt zitten, zonder dat je de benodigde kwaliteiten hebt.”

Luister hieronder de radio-uitzending Met de kennis van nu terug:

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws