Nieuws Actueel

ING trekt 600.000 nieuwe klanten

Bram de Vrind 5 augustus 2015

Ing bank 335

ING heeft in het tweede kwartaal ruim een kwart meer winst geboekt dan een jaar eerder. De bank verstrekte meer leningen en trok meer spaargeld aan, terwijl de kosten voor probleemleningen daalden.

ING meldde woensdag een nettowinst van 1,4 miljard euro. Dat is ruim 27 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2014. De onderliggende nettowinst, waarin eenmalige posten niet zijn meegeteld, steeg met 21 procent naar 1,1 miljard euro.

Nieuwe klantenING trok vorig kwartaal voor 9,3 miljard euro nieuw spaargeld aan en verstrekte voor 8,7 miljard euro aan nieuwe leningen. De bank verwelkomde in de eerste helft van dit jaar 600.000 nieuwe klanten.

Sterke commerciële prestatiesDie ontwikkelingen wijzen erop dat de winst van ING wordt gestuwd door 'sterke commerciële prestaties', zei bestuursvoorzitter Ralph Hamers in een toelichting. De klantengroei, die in heel Europa zichtbaar is, toont volgens hem dat ING zijn rol uit 'uitdager' in de markt goed weet te vervullen. De klantenaanwas was vorig halfjaar ongeveer even sterk als in 2014 en volgens Hamers is dat tempo de komende tijd vol te houden.

GriekenlandING had volgens Hamers de afgelopen tijd weinig last van de onrust rond Griekenland. De situatie op de financiële markten was wel onrustig, maar 'onderliggend bleef de stemming behoorlijk positief', stelde hij.

KostenDankzij het economische herstel in Nederland en de rest van Europa nemen de risico's en de daaraan verbonden kosten voor ING af. Vorig kwartaal scheelde dat de bank 13 procent aan kosten ten opzichte van het tweede kwartaal van 2014.

Duwtje in de rugHamers wees in zijn toelichting op aanhoudende economische verbeteringen in Nederland. In heel Europa gaat het volgens hem ook beter, mede omdat de koopkracht toeneemt door de daling van de olieprijs en de lage rente. Daarnaast geeft de verzwakking van de euro de exportsector een duwtje in de rug. "De vraag is nu alleen of het Europese herstel ook structureel kan worden", concludeerde hij.

Slechte leningenDe voorzieningen die worden getroffen voor slechte leningen zijn bij bijna alle onderdelen van de bank teruggezakt tot het niveau van het langjarig gemiddelde. Alleen bij de kleinere klanten in Nederland liggen de voorzieningen nog hoger dan normaal.

ING kondigde naast de kwartaalresultaten een interim-dividend aan van 0,24 euro per aandeel.