Nieuws Actueel

Inge van Kemenade: 'Ik voel me belazerd'

In haar manier van ondernemen staat emotie centraal en aan nepmensen heeft ze dan ook een hekel. Inge van Kemenade (Breda, 1964) is een eigenwijze, maar slimme ondernemer die met haar sportmodeketen Topshelf als derde vrouw ooit op eigen kracht tot de roemruchte Quote 500 weet toe te treden. Smet op haar succesverhaal is echter deelname aan het vastgoedproject The Wall aan de A2 bij Utrecht. "We zijn door de constructies van Lips vol belazerd en we zijn niet de enigen."

Jeroen Jansen 5 maart 2013

Ingevankemenadesucces

Succes:

Emile Ratelband: Geld, daar schijt ik op Dominique Persoone: Chocolade snuiven is rock-'n-roll Frans Heesen: Jacht met waterval? Alles kan! Xenia Kasper: Waakhond van Linda de Mol Isadora Lebouille: Geur verankert merk in brein Jan de Groot: Het recept? Dat weet ik niet Rob Heilbron: Ik lijd pijn Ilja Gort: Zo is het en anders lazer je maar op Joop van den Ende: Succes is een drug

Tegeltjeswijsheden verboden, formuleer je succesformule in twee zinnen.

"Ik doe waar ik goed in ben en dat doe ik zo goed mogelijk. Doorzettingsvermogen staat daarbij centraal."

Leg uit.

"Topshelf is sportmode én lifestyle. Of het een zonnebril is, een golftas of een nieuwe bikini, we bieden een totaalassortiment. Daarnaast staat bij ons beleving centraal. Een bezoek aan Topshelf moet een uitje zijn voor het hele gezin. In de winter hebben we bijvoorbeeld warme chocolademelk staan, brengen we hapjes rond, hoor je Tiroler muziek en kunnen de kinderen zich laten schminken. Daarin zijn we gek genoeg uniek. En dat doen we goed."

Wat houdt ‘succesvol’ volgens jou in?

“Ik vind de term succesvol nogal wat. Het is allemaal zo geijkt. Wat wil je in godsnaam horen? Ik denk dat het nu allemaal op kwaliteit aankomt. Anders val je door de mand. Of ik mijzelf succesvol vind? Ja, in die zin dat we al zeventien jaar bestaan. We hebben heel wat mensen in dienst die hun tien of vijftienjarig jubileum bij ons vieren, daar ben ik trots op. Dat mensen bij je willen blijven.”

Je doet op een emotionele manier zaken.

“Klopt. Ik probeer mijn respect voor de tegenpartij altijd te houden. Als je onderhandelt, moeten beide partijen er uiteindelijk iets aan winnen. Als dat niet zo is, trek ik liever de stekker uit een samenwerking. Ook wanneer ik wel verdien, maar de andere partij niet.”

Wanneer heb jij slecht geslapen?

“Ik wilde in 2003/2004 te snel uitbreiden. En dat zorgde voor liquiditeitsproblemen, waar ik wel wat slechter van sliep. Op dat moment heb ik zelf de telefoon gepakt en mijn leveranciers gebeld om het eerlijke verhaal te vertellen. Door die confrontatie bewust op te zoeken, creëer je leermomenten. Maar: het is nooit te donker, of het wordt weer licht.”

Over uitbreiden gesproken, jij hebt ook een winkel in The Wall in Leidsche Rijn. Loopt dat?

“The Wall was van meneer Roger Lips, dus je kunt je voorstellen dat ik daar nu heel druk mee bezig ben. Ik zal het uitleggen. Toen we begonnen, dachten we zaken te doen met Burgerfonds The Wall bv, geleid door integere mensen, maar dat bleek anders. We zijn door de constructies van Lips vol belazerd en we zijn niet de enigen. Ik heb er ook wel spijt van dat ik daar begonnen ben, maar een valkuil was het niet. Alleen zitten we er mooi wel aan vast.”

Stel je krijgt de mogelijkheid de winkel in The Wall per direct op te doeken.

“Dan pak ik mijn verlies van vier miljoen en ben ik morgen nog weg.”

Wat is de grootste bedreiging van je succes?

“Dat ben ik toch echt zelf. Ik doe heel veel binnen het bedrijf, dat directeurtje spelen is bijzaak. En dat kan in principe door andere mensen ook gedaan worden. Maar wat ik op creatief gebied allemaal doe, dat drukt wel heel zwaar op het bedrijf en de filosofie.”

Zie jij jouw succes als een zegen?

“Nee, succes is geen zegen, mijn huwelijk wel. Ik zie succes juist meer als een voorrecht. Daar moet je in alle bescheidenheid en op een normale manier mee omgaan. Je moet links en rechts jonge ondernemers helpen, goede doelen steunen en iets extra’s doen voor je werknemers. Als er op de bedrijfsbalans geen plek is voor een kerstpakket, dan betaal ik dat gewoon uit eigen zak.”

Dat kun je ook prima doen, je hebt een plekje in de Quote 500 bemachtigd.

“Dat klopt, maar ik wil niet dat mensen tegen mij opkijken. Dat vind ik helemaal niet zo nodig. Dan kan ik wel eens denken ‘Doe nou toch eens gewoon, man’. Want alle geld ten spijt, als je ernstig ziek wordt, dan ben je niets meer of minder dan een ander die ernstig ziek is.”

Wanneer trek jij de stekker uit je ondernemerschap?

“Om heel eerlijk te zijn denk ik dat mijn echte succes nog moet komen. Ik ben nu al vijftien jaar aan het knokken om in 2015 te bereiken wat ik van begin af aan bedoeld heb. Pas dan gaat het succes van mijn formule echt blijken. Ik heb van het begin af aan gezegd dat de manier van retailen zoals we het nu kennen, geen stand gaat houden in Nederland. Nu komt dat uit. En dan bewijst de Top Shelf-formule zich. Daar heb ik alle vertrouwen in, je moet nooit het geloof in jezelf verliezen. Daarbij vind ik het leuk om te doen, maar ik werk om te leven. Je gaat mij over dertig jaar niet dood vinden in mijn kantoor.”