Nieuws Actueel

Inhoud van 1.600 ordners moet duidelijkheid geven over bankroet OAD

Van onze redactie 2 april 2015

Oad annina romita

Voor die complexe klus hebben de curatoren een extern advocatenkantoor en forensisch accountants ingeschakeld. De selectie van relevante delen van de administratie is onder andere gebeurd op basis van interviews met oud- medewerkers, blijkt uit het gisteren gepubliceerde faillissementsverslag van de curatoren J. Stekelenburg en D. Meulenberg. „Het zo juist en volledig mogelijk in kaart brengen van relevante feiten is nodig om zo mogelijk conclusies te trekken aangaande de oorzaken van de faillissementen van de Oad-vennootschappen.”

OnderzoekDie onderzoeken spitsen zich toe op de rol van huisbankier Rabobank, het optreden van het bestuur en toezichthouders, en het mislukken van het softwareproject, dat Oad zo’n 25 miljoen euro kostte. Verder wordt de rechtsgeldigheid van de zekerheden van de Rabobank bekeken. Vorig jaar vorderden de curatoren van de Rabobank al 7 miljoen euro die ten onrechte rechtstreeks uit verkochte onderdelen van de Oad Groep naar de bank was gevloeid.

Begin dit jaar legde oprichtersfamilie Ter Haar van de failliete reisorganisatie een schadeclaim van 80 miljoen euro neer bij de Rabobank. De rechtszaak hierover moet nog op gang komen.

Zware klapDe claim van de familie Ter Haar komt zo’n beetje overeen met de totale schade van het bankroet van Oad, waardoor 1.700 medewerkers op straat kwamen te staan. De val van Oad was vooral voor de werkgelegenheid in Holten een zware klap. Het voormalige hoofdkantoor is voor 820.000 euro gekocht door de familie Wessels uit Rijssen, eigenaar van investeringsmaatschappij Reggeborgh.

Foto: Annina Romita