Nieuws Actueel

Initiatief golfclub samen met ROC van Twente en gemeente helpen werkloze jongeren aan baan

Van onze redactie 2 oktober 2015

Golfclub project werkloze jongeren Frans Nikkels

Het gaat om mensen die moeilijk aan het werk komen en al een tijdje in de kaartenbakken bivakkeren. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die een duwtje nodig hebben om het arbeidzame bestaan weer vlot te trekken.

Stage Op twee ochtenden krijgen ze in een prachtig lokaal op het terrein van de golfclub theoretisch onderwijs. De rest van de week lopen ze stage. Sommigen zullen dat wellicht op de golfclub kunnen, voor anderen wordt elders een passende stage gezocht. De golfclub is van plan de deelnemers te koppelen aan een 'maatje' van de golfclub die ze een beetje ondersteunt bij het leerproces en de weg naar betaald werk. "Een fantastisch idee", zegt Ingrid Mardjan van het ROC van Twente. "Hier lopen mensen met een heel uitgebreid netwerk. Hoe mooi zou het zijn daar anderen van te laten profiteren."

KennismakenDeze eerste week staat nog in het teken van kennismaken. Eerst wordt gekeken wat de individuele capaciteiten zijn en wat voor ideeën ze hebben over een mogelijke stage. Wat de deelnemers gemeen hebben, is dat ze al een tijdje zonder werk zitten en door gebrek aan diploma moeilijk weer aan de bak komen. Een aantal kampt daarnaast met lichamelijk ongemak. De entreeopleiding Dienstverlening en Zorg is op mbo niveau 1, duurt een jaar en beslaat zes uur theorie in de week en twintig uur stage. Ze krijgen onder andere les in taal, rekenen en sociale vaardigheden. Hopelijk vergroot dat de arbeidsmarktkansen.

Horeca, administratie of schoonmaakMardjan: "De mensen kunnen uitstromen naar banen in de horeca, administratie of schoonmaak. Misschien ook wel in de groene sector. Dat moet zich echter nog ontwikkelen. Wij zijn hier heel enthousiast over. Het ROC geeft wel meer van dit soort opleidingen, maar de samenwerking met een golfclub hebben wij ook niet eerder meegemaakt."

Geen officiële diploma’s Ramona Lubbers: "Ik heb veel in de detailhandel gewerkt. Ook heb ik wat losse baantjes gehad en heb ik schoongemaakt bij oude mensen. Ik heb er geen officiële diploma's voor dus werk vinden is heel moeilijk.' Ook zij hoopt dat een extra opleiding haar kansen op de arbeidsmarkt kan verbeteren.

Gesloopt Rick Manuel komt uit Diepenheim en heeft al van alles gedaan, vooral zwaar lichamelijk werk. Hij heeft als stukadoor gewerkt, als stratenmaker, maar ook een tijdje als hovenier. Het werk heeft hem lichamelijk aardig gesloopt. "Het is allemaal een beetje kapot, met name mijn schouder. Ik moet dus wat anders en wil me laten omscholen.''

MoeilijkMiranda Strikker komt uit Goor. Ook zij hoopt dat er na een jaar opleiding een baan op haar wacht. Met een diploma wordt het in ieder geval makkelijker om werk te vinden. "Ik heb drie jaar bij BTKzorg gewerkt. Dan moeten ze je aannemen voor onbepaalde tijd, dat doen ze niet. Werk vinden is moeilijk. Hooguit krijg je een tijdelijk contract en dan zit je al snel weer met dezelfde problemen.''

Golfclub start project samen met ROC om werkloze jongeren ervaring te laten opdoen. Op de golfbaan vlnr: Ramona Lubbers, Miranda Strikker, Joanna Blok en met de hark Rick Manuel. Foto: Frans Nikkels