Nieuws Actueel

Initiatiefnemer foodtruckfestival: ‘De foodtruckondernemers zijn onderscheidend en eigenzinnig’

Van onze redactie 5 augustus 2015

Foodtruckfestival Rikkert Harink

Die concepten zullen volgens de organisatoren niet alleen bij de vleesliefhebber aanslaan, maar ook bij vegetariërs en veganisten. Want stoer voer gaat volgens de heren verder dan hamburgers en spareribs.

Foodtruckondernemers"De foodtruckondernemers zijn onderscheidend en eigenzinnig. Geen eenheidsworst, maar terug naar de traditie. Bij ons vind je de ondernemer die met passie en talent zijn duurzame producten aan de man brengt."

Toch mag een hamburger, bereid in een voormalige arrestantenbus uit de jaren zestig van de crew van Stacks, die het roken van vlees tot een kunst heeft verheven, niet ontbreken. Een hotdog evenmin. Niet met zuurkool en mosterd, maar hip en funky, menen de koks van Bulls and Dogs. Het team verwisselde het kleffe broodje voor een krokante pretzel, introduceerde kool in drie kleuren en gaf elke hotdog een eigen naam met bijpassend sausje.

En er past nog meer op het broodje, zoals zoete uien, oude komijnekaas, korianderzaad, komkommer en knoflook. Van fastfood naar culinair slowfood. Want zie een dergelijk goedgevulde pretzel maar eens tussen de bedrijven door naar binnen te werken.

InsectenGenieten van eten en ontspannen, daar draait het om bij het foodtruckfestival. Al zijn er ongetwijfeld mensen die gruwelen bij het idee om op insecten te moeten kauwen. En laat dat nou het powerfood zijn dat vanuit de truck van Puzzles wordt aangeboden.

Wie liever zijn tanden zet in een biologische kippendij kan terecht bij de omgebouwde blauwe Volkswagenbus van Geflipte Kip. Kippen waar volgens de organisatie overigens niets aan mankeert. "Dat geflipte slaat op het flippen, het omdraaien van het vlees. Je krijgt er dus een heerlijk aan twee kanten gegaard stukje kip", legt Jarno Bruggeman, kookdocent en Bourgondiër uit. "Erik Wooldrik en ik zijn liefhebbers van lekker eten en drinken. We verwachten daarom dat de foodtrucks kwaliteit bieden. Dat doen wij ook met de wijnen die we hebben geselecteerd, zoals stoere Afrikaanse wijnen in rood, wit en rosé of een lekkere ripasso."

Speciale bieren Ook de liefhebber van speciale bieren kan volgend weekeinde zijn hart ophalen tijdens Stoer Voer. In een caravan, die in mum van tijd wordt omgebouwd tot een stoer restaurant, inclusief robuuste bar en een heus dakterras, bereidt het team van Brows Bear op bier geïnspireerde gerechten. "Omdat ze ook koken met bier, hebben wij ze voorgesteld de samenwerking te zoeken met de Twentse Bierbrouwerij", vertelt een enthousiaste Bruggeman.

Veertien trucks Tijdens de eerste editie van het gratis toegankelijke festival Stoer Voer komen veertien trucks naar het Prins Bernhardplantsoen, dat ook plek biedt aan vier ondernemers die minder ruimte nodig hebben. Zoals de Frietfiets: een authentieke bakfiets waarin van biologische aardappelen friet wordt gebakken. De beste friet van Nederland, zo oordeelde het AD eerder dit jaar.

LaagdrempeligAls het aan Bruggeman en Wooldrik ligt, komen er volgend jaar meer rijdende keukens naar Hengelo. "Dan willen we het festival graag uitbreiden over het hele Prins Bernhardplantsoen, nu nemen we de helft in beslag." Daarnaast zijn de organisatoren in gesprek met andere gemeenten. "We willen het concept uitrollen over Twente en praten daarover met Almelo, Enschede en Deventer."

Grootse plannen, waarbij laagdrempeligheid centraal staat. "De entree is gratis. Dat geldt ook voor het toilet. Dat is zo'n ding waar we ons op andere festivals aan ergeren", vertelt Bruggeman lachend. Voor de meest basale zaken zou, wat hem betreft, geen geld moeten worden gevraagd. Voor de bekers, waarmee de bezoeker van Stoer Voer zich van een natje kan voorzien, wordt echter wel een bijdrage gevraagd. "We mogen met glas het plantsoen niet in en met knisperbekers willen we niet werken. Daarom komen we met hoogwaardige polycarbonaat bekers, die we tegen kostprijs verkopen."

De bekers worden voorzien van een speciale bedrukking. "En zo krijg je ook nog eens een mooi souvenir mee naar huis!"

Het Foodtruckfestival Stoer Voer is op zaterdag 15 en zondag 16 augustus en begint beide dagen om 14.00 uur. De eindtijd op zondag is 21.00 uur, op zaterdag kan de bezoeker tot in de late uurtjes genieten. De entree is op beide dagen gratis. Meer informatie is te vinden op www.stoervoerfestival.nl

Enschedeër Gijs de Jonge en zijn partner Larissa komen volgend weekeinde met hun blauwe Volkswagenbusje uit 1974 naar het Prins Bernhardplantsoen voor het Foodtruckfestival Stoer Voer. Onder de naam Geflipte Kippen brengt het stel er biologische kippendijen aan de man. Geflipte Kippen is een van de in totaal achttien ondernemers op het festival. Foto: Rikkert Harink