Nieuws Actueel

Initiatiefwet: pooiers in de cel

Van onze redactie 20 januari 2015

Niks romantisch Pooiers moeten voor jaren achter de tralies, als het aan de ChristenUnie ligt. "Er is niks romantisch aan de prostitutie en het pooierschap. Het is een harde wereld met extreme gevallen zoals Saban B., die vrouwen met honkbalknuppels bewerkte. En er is vaak sprake van dwang of uitbuiting", zegt Kamerlid Gert-Jan Segers. Pooiers zouden de sekswerkers beschermen, maar volgens de ChristenUnie houden ze ook geld achter, dwingen ze de vrouwen om te werken en is er zelfs sprake van mishandeling.

Goed te handhaven Met de nieuwe wet wordt iedereen strafbaar die zonder vergunning geld verdient aan een prostituee. Omdat de seksbranche met vergunningen werkt, is het verbod goed te handhaven, meent de oppositiepartij. Segers: "Pooiers roepen in online advertenties hoeren op zich te melden. Die mannen kun je nu al oppakken." De bescherming van sekswerkers moet dan gebeuren door de raamexploitanten of bordeelhouders. Strafrechter Peter Lemaire kwam met het idee, vanavond spreekt hij erover in de EO-serie Jojanneke in de prostitutie. "Hij merkt in de rechtbank hoe lastig het is pooiers aan te pakken", zegt Segers.

Voldoende mogelijkheden Met het opheffen van het bordeelverbod in 2000 sneuvelde ook het pooierverbod. Sindsdien klonk vaker de roep om een verbod op het souteneurschap. Nu wordt de oproep voor het eerst sinds 2000 uitgewerkt in een wetsvoorstel, zegt Segers. In 2013 liet justitieminister Ivo Opstelten (VVD) weten niets te zien in een verbod omdat de wet voldoende mogelijkheden biedt pooiers aan te pakken, bijvoorbeeld via artikelen over uitbuiting en mishandeling. Volgens Segers klopt dat niet. "De bewijslast is enorm ingewikkeld."