Nieuws Actueel

Inkomens fors gedaald

Rik Nizet 16 april 2014

Nederlandse werknemers verdienden vorig jaar gemiddeld 6 procent minder dan in 2012. Het gemiddelde bruto uurloon daalde van 15,50 euro naar 14,60 euro. De grootste daling met 8 procent vond plaats in de financiële- en IT-sector. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Stichting Loonwijzer en vacature- en carrièrewebsite Monsterboard naar de loonontwikkeling en arbeidsmarkt in Nederland.

Werknemers in de horeca en het toerisme hadden het minste last van een loondaling (min 1 procent), in de zorg daalde het inkomen 3 procent. Ook de agrarische sector werd behoorlijk getroffen, hier daalden de lonen 7 procent.

Er zijn volgens de opstellers van het rapport meerdere redenen voor de loondaling aan te wijzen. Zo telde 2013 meer jonge goedkope flexwerkers. Ontslagen werknemers namen in een nieuwe baan genoegen met minder loon en nogal wat ouderen met relatief hoge lonen verlieten de arbeidsmarkt. Mogelijk werden ook werknemers onder de cao betaald.

Het gemiddelde uurloon in Nederland ligt het hoogst in het onderwijs (16,40 euro), de productiesector (16,30 euro) en de financiële sector (15,20 euro). In de horeca wordt met gemiddeld 10,40 euro het minst verdiend, zeker 22 procent van de horecamedewerkers zit tegen het minimumloon aan.

Crisis"De impact van de crisis is afgelopen jaar goed zichtbaar geworden in het inkomen van medewerkers, 6 procent is een flinke daling'', zegt Paulien Osse van de Stichting Loonwijzer. "Loonontwikkeling loopt altijd even achter op de economische ontwikkeling. Maar als de economie aantrekt, zullen hopelijk ook de lonen weer gaan stijgen.''

185.000Aan het onderzoek van de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index namen in Nederland ruim 185.000 respondenten deel.