Nieuws Actueel

Innovatie merkt sluipverbruik

Rik Nizet 15 januari 2015

Een droom is uitgekomen voor Peter de Bie van Ipsum Energy. Zijn idee is om het energieverbruik van apparaten op afstand te detecteren zowel thuis als op het werk, inclusief sluipverbruik. Als je hier attent op bent, kun je tot 30 procent energie besparen. Sleutel voor de oplossing is een geniaal algoritme van de TU Twente. De toekomst is dat het systeem zelf lampen en/of apparaten aan en uitzet. Deze toepassing wordt ontwikkeld in samenwerking met de TU Twente en heeft financiële ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken gekregen via de Topsector Energie.

Innovatieve MKB’erTopsector Energie staat voor de samenwerking tussen het bedrijfsleven, wetenschappelijke instellingen en de overheid. Er zijn 9 topsectoren waarvan Energie er een is. Binnen de Topsector Energie zijn zeven Innovatiethema’s geïdentificeerd. De concrete Innovatieagenda en het daarbij horende Innovatiecontract van dat thema is gemaakt door een Topconsortium van Kennis en Innovatie (TKI). Hierin staan maatregelen, plannen en afspraken met betrekking tot de Innovatieagenda en de bijbehorende programma’s. Aan het roer van de innovatiecontracten staan de zogeheten topteams. Elk topteam bestaat uit een boegbeeld vanuit het bedrijfsleven, een innovatieve ondernemer uit het midden- en kleinbedrijf (MKB);een wetenschapper en een vertegenwoordiger van de overheid.

FingerprintingDe beta-fase van het detecteren en analyseren van energie is bijna afgerond. Vanaf januari gaan De Bie en zijn mensen commercieel. De Bie: “Alles bij elkaar heeft het verhaal dan drieënhalf jaar geduurd.” Momenteel wordt er met een aantal grote partijen gesproken om het product op de markt te brengen.

FingerprintingDe Bie heeft in Twente gestudeerd en heeft daarna 16 jaar bij Philips Licht in verschillende functies gewerkt. Bij zijn laatste aanstelling was hij wereldwijd verantwoordelijk voor energy management services. “Daar kwam ik in aanraking met het idee van fingerprinting. Daarmee wordt bedoeld dat je op afstand een apparaat vanuit het stroomverbruik kunt identificeren. Dat vond ik fantastisch. Als je licht verkoopt, heb je echter niet zo gek veel met energie te maken, in feite alleen het verbruik van de licht oplossing. Tegenwoordig wel, maar toen nog niet. Ik ben voor mezelf begonnen en toen begon ook mijn avontuur.”

Het idee van De Bie was dat hij de metingen op centrale servers wilde hebben, in de back end. Dus geen computertje per meterkast om het eenvoudig te houden. De Bie: “Ik ben als een haas naar de nummer 1 gerend, in Engeland en legde mijn wensen op tafel. Die zei: een centrale server voor de analyse is leuk, maar dan leggen we het hele internetverkeer plat vanwege de grote hoeveel data die je moet versturen. Die vielen dus af. Ik wilde het per se vanuit een back end doen, want dan kun je heel veel verschillende klanten tegelijk bedienen. Alle updates in één keer eruit sturen enzovoorts.”Lees verder.