Nieuws Actueel

Innovatieproces als vliegwiel voor ontwikkeling

Caroline Spilt 8 juli 2015

Ghana promotie management groot

Organisaties die zich focussen op verbeteringsprocessen gericht op de langere termijn, kunnen een hefboomeffect uitoefenen op de economische ontwikkeling van hun land. Dat werkt vooral wanneer zij dit combineren met kennismanagement en managementinnovatie.

Ben Honyenuga uit Ghana en buitenpromovendus aan de Open Universiteit, onderzocht en testte een model dat zich specifiek richt op prestatieverbeteringen bij organisaties in 'emerging markets'. Honyenuga promoveert op 10 juli aan de Open Universiteit. De titel van zijn proefschrift luidt 'Knowledge Management, Management Innovation and High Performance Organizations in an Emerging Market'.

Kennismanagement en managementinnovatieUit onderzoek onder 186 managers werkzaam bij verzekeringsbedrijven in Ghana concludeert Ben Honyenuga dat organisaties in opkomende economiën hun prestaties aanzienlijk kunnen verbeteren door de vijf aandachtsgebieden voor High Performance Organisaties te combineren met de ontwikkeling van kennismanagement en managementinnovatie. High Performance Organisaties zijn organisaties die minstens vijf tot tien jaar lang significant beter presteren dan vergelijkbare organisaties.

VliegwielOp basis van de resultaten ontwikkelde en testte hij een model dat kan dienen als referentiepunt en ondersteuning bij verbeteringsprocessen in organisaties in Ghana en andere opkomende economieën. Als organisaties zich aan de hand van dit model ontwikkelen tot HPO functioneren zij bovendien als een vliegwiel voor de economische ontwikkeling in hun land.